FOTO Njemačka obavještajna služba dobila novo sjedište, pogledajte kako izgleda

FOTO Njemačka obavještajna služba dobila novo sjedište, pogledajte kako izgleda
Foto: EPA

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel danas je otvorila novi kompleks njemačke Federalne obavještajne službe (BND) u Berlinu.

Kompleks je građen 12 godina, a troškovi gradnje iznosili su više od jedne milijarde eura. 

Kompleks velik kao 36 nogometnih terena

Zaposlenici u kompleks ne smiju unositi privatne mobitele ni laptope. Ne smiju pregledavati poruke na privatnim mail adresama ni na društvenim mrežama. 

Na kraju dana, sve kartice za pristup zgradi moraju se zaključati u sef. 

U izgradnju ovog kompleksa utrošeno je više od milijarde eura, ali i 12 godina vremena. Na koncu su Nijemci napravili najveće središte obavještajne službe na svijetu, piše The Guardian, koji dodaje kako se radi o kompleksu koji se proteže površinom od 36 nogometnih terena. 

Zgrada se nalazi u blizini Berlinskog zida i jedna je od najtajnovitijih zgrada u Njemačkoj. Pravila što zaposlenici smiju i ne smiju u njoj su jako stroga. 

Angela Merkel danas je posjetila kompleks te je tom prilikom govorila o važnosti uloge BND-a. 

"U svijetu koji često zbunjuje, sada više nego ikada, Njemačkoj je potrebna jaka i učinkovita obavještajna služba", rekla je. 

 

Preko 4000 zaposlenika će raditi tu 

Na mjestu na kojem je kompleks izgrađen su ranije stajale policijske barake koje su uništene za vrijeme Drugog svjetskog rata. 

Potom je tu za vrijeme Istočne Njemačke sagrađen stadion, koji je srušen kada je 2000. godine Njemačka bila kandidatkinja za domaćinstvo Olimpijskih igara. 

U kompleksu radi 3200 od 4000 zaposlenika koliko je ukupno planirano. Ostali se tek trebaju preseliti iz starog sjedišta u Münchenu. Agencija zapošljava oko 6500 ljudi u Njemačkoj i inozemstvu. 

Kompleks koji šalje poruku 

The Guardian dodaje kako novi kompleks šalje smjelu poruku kojom se agenciji daje uloga samouvjerenije agencije. To je pak naišlo na kritike u Njemačkoj, u kojoj se obavještajne službe lako povezuje sa Stasijem i Gestapom. 

Sumnji nije pomoglo ni otkriće Edwarda Snowdena iz 2013. godine kada se pokazalo da je ta agencija tijesno surađivala s američkim i britanskim službama u nadzoru digitalnih komunikacija. To je šokiralo mnoge i dovelo do smanjenja suradnje s američkom agencijom NSA. 

Osim toga, sumnju su izazvale i lažne palme postavljene oko zgrade. Iz agencije pak negiraju tvrdnje da su palme uređaji pomoću kojih se prisluškuje građane. Tvrde kako se radi o umjetničkim instalacijama.

Lopovi napravili kaos 2015. godine

Zgrada je napravljena od 135.000 kubnih metara cementa i 20.000 tona željeza, u njoj se nalazi 14.000 prozora i 12.000 vrata. 

Na ceremoniju otvorenja koja je održana danas se čekalo dugo. Naime, zgrada je trebala biti dovršena do 2011. godine, ali je otvorenje odgođeno zbog problema s građenjem, ali i nekih drugih razloga, piše The Guardian.

2015. su pak lopovi ukrali slavine iz toaleta širom zgrade šo je dovelo do velike poplave i oštećenja, a njemački mediji su cijeli incident prozvali Watergateom.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara