FOTO Ovo je škola u centru Zagreba: Krov prokišnjava, nemaju igralište, roditelji bijesni na Bandića

FOTO Ovo je škola u centru Zagreba: Krov prokišnjava, nemaju igralište, roditelji bijesni na Bandića

Foto: Index

RODITELJI djece koja pohađaju OŠ Matka Laginje u centru Zagreba ogorčeni su zbog, kako kažu, katastrofalnog stanja u kojem se škola nalazi.

Prilikom svake kiše, krov u predvorju i na najvišim katovima prokišnjava te je predvorje puno koševa za smeće koji prikupljaju kišnicu. Njihova škola, jedna je od rijetkih koja nema ni vanjsko školsko igralište.

Godinama, kažu nam, već pokušavaju riješiti problem da se škola dovede u primjereno stanje, no od ravnatelja škole, Božidara Bilafera, uvijek dobivaju isti odgovor "nemoćan sam"."Dobar dio učionica okrenut je prema jugu te je rad u njima nemoguć tijekom toplih mjeseci stoga su svi razredi u davnoj prošlosti opremljeni klima uređajima, ali škola nema novaca za servisiranje niti popravak pa te novce prikupljaju roditelji.

Gotovo svaku vrijedniju stvar u zadnjih desetak godina (računala za informatički kabinet, ormariće za stvari učenika viših razreda, projektore, laptope, bijele ploče, klima uređaje itd.) osigurali su roditelji.

Ravnatelj, zajedno s politički obojenim školskim odborom ne čini dovoljno kako bi se stanje škole promijenilo te nije sposoban osigurati sredstva za nužno potrebne investicije za obnovu škole", kažu nam roditelji.

Napominju da ova škola nema niti vanjsko igralište po čemu je tvrde, vjerojatno među rijetkima, ako ne i jedinstvena u Hrvatskoj, a sve zbog, ističu, nepostojanja volje i interesa da se taj problem riješi.Roditelji tvrde kako postoji prostor koji bi se mogao urediti i koristiti kao vanjsko sportsko igralište, ali da ne postoji volja da se riješe birokratski problemi oko te površine.

"Usvojen je proračun grada Zagreba. Proračun kojeg pune roditelji djece ove škole, ali za dovođenje škole u stanje koje će dolikovati metropoli u 21. stoljeću vjerojatno opet neće biti sredstava", kažu nam roditelji djece koja pohađaju ovu školu.

Ravnatelj: Grad provodi održavanje objekta

Kontaktirali smo i ravnatelja škole Božidara Bilafera koji nam je rekao da je dio navoda roditelja vezanih uz stanje zgrade, nažalost, točan.

"Sanaciju i održavanje objekta provodi nadležni gradski ured. Školska zgrada je stara 49 godina i potrebna je detaljna obnova. U proteklih desetak godina nadležni ured je uložio više od 3 milijuna kuna u održavanje zgrade (promjena parketa u dvoranama i učionicama, izgradnja plinske kotlovnice, zamjena prozorske stolarije u učionicama, sanacija ravnog krova nad drugim katom škole).

Tijekom mjeseca studenog obavljen je nadzor stanja objekta koji su proveli djelatnici nadležnog ureda i pri tome su uočene i zabilježene sve poteškoće.

Trenutno je u izradi dokumentacija za sanaciju i obnovu krova iznad predvorja škole koje na nekoliko mjesta prokišnjava. Izvođenje sanacije predviđeno je za proljeće 2017. godine kad vremenske prilike dozvole provođenje radova.

Slična je situacija sa sanitarnim čvorovima. Školi je odobrena obnova sanitarnog čvora na 2. katu i obnova sanitarnih prostorija predviđenih korisnicima sportskih dvorana. Navedene radove očekujemo uskoro, vjerojatno tijekom zimskih praznika. Još jednom napominjem, kako kompletnu proceduru (dokumentacija, natječaji, izbor izvođača, nadzor i plaćanje) ne provodi škola", rekao nam je Bilafer.

Kazao je i kako škola osigurava učenicima sve uvjete predviđene pedagoškim standardom te da je za učenike predmetne nastave (5.-8. razred) škola osigurala i proširenje standarda (prijenosna računala, projektore), a za razrednu nastavu 3 prijenosna računala i projektora.

Roditelji nekih razreda razredne nastave su tvrdi, samoinicijativno ponudili donacije u opremanju razreda. Škola je dodaje, vlastitim sredstvima u proteklih desetak godina nabavila 20 novih bijelih ploča i preko 40 velikih zidnih panoa. Roditelji su poklonili 4 rabljene bijele ploče.

Problem s dvorištem

U istom vremenu škola je obnovila namještaj u dvadeset dvije učionice. Namještaj nije mijenjan od otvaranja škole, a prosječna cijena klupa i stolaca za jednu učionicu je oko 12.000 kuna.

Za nabavu računala u informatičkoj učionici zaduženo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Škola je (vlastitim naporima) obnovila informatičku učionicu računalima i monitorima.

Škola iz vlastitih (nevelikih sredstava) provodi tekuće održavanje. S obzirom na starost zgrade, česti su manji popravci strujne mreže, vodovodnih instalacija, stolarski i bravarski radovi. Za najveći dio tih popravaka, škola mora koristiti vanjske davatelje usluga što iscrpljuje proračun", rekao je Bilafer.

Problem vanjskog igrališta je kaže, odavno poznat i više puta obrazlagan u medijima.

"Prilikom izgradnje igrališta, zemljište je oduzeto dotadašnjim vlasnicima. Bivši vlasnici imaju određena potraživanja, a sudski spor traje desetljećima. Do okončanja sudskog spora nije moguće pristupiti uređenju školskog dvorišta/igrališta. Napominjem kako su strane u sporu bivši vlasnici i Grad, a škola može samo čekati okončanje spora.

Svi roditelji koji žele upisati djecu u našu školu upoznati sa situacijom. Svakom roditelju su prikazane dobre strane organizacije, ali i realne poteškoće. Usprkos toga, svake godine imamo veliki interes za upis u školu, od kojih 35 posto učenika pripada drugim školama. To znači da su roditelji prepoznali kvalitetu organizacije nastave u školi, usprkos navedenim i stvarnim ograničenjima.

Svi u školi vjerujemo kako će se navedeni građevinski radovi izvršiti i poteškoće biti otklonjene u planiranom roku. Do tada, činit ćemo sve što možemo kako bi što uspješnije organizirali nastavni proces u školi. Razumljiva je i želja roditelja da svoj djeci bude omogućen primjeren standard prilikom boravka u školi. Svi podaci vezani uz financijsko poslovanje škole objavljeni su na internetskoj stranici škole te je vidljiva količina i namjena utrošenih sredstava", rekao nam je ravnatelj Bilafer.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara