FOTO Sanader izbjegao ročišta jer je završio u bolnici, a jučer je šetao po shopping centru

FOTO Sanader izbjegao ročišta jer je završio u bolnici, a jučer je šetao po shopping centru

Foto: Čitatelj Indexa

IVO Sanader u utorak je završio u bolnici. Njegova odvjetnica Jadranka Sloković potvrdila je za Index da je bivši premijer završio u bolnici zbog pretraga na povećanim limfnim čvorovima.

Sanader se zbog tih pretraga nije pojavio na zagrebačkom Županijskom sudu, gdje mu se trebalo nastaviti ponovljeno suđenje za aferu Fimi media. Dokumentaciju o pretragama sudu je predao njegov odvjetnik Čedo Prodanović. Otkazane su četiri zakazane rasprave, a suđenje će se nastaviti 7. studenog.

Ovo nije prvi put da je Sanaderu zbog zdravlja odgođeno ponovljeno suđenje. I prošle godine, otprilike u ovo vrijeme, bivši premijer morao je na operaciju.

I dok su zbog zdravstvenog stanja bivšeg premijera i šefa HDZ-a otkazane čak četiri rasprave, čitatelj Indexa poslao nam je fotografiju snimljenu jučer u zagrebačkom Centru Kaptol, koja prikazuje Sanadera kako šeće shopping centrom.Krunski dragulj kriminalne povijesti HDZ-a

Fimi media je najveća korupcijska afera hrvatske politike i krunski dragulj kriminalne povijesti HDZ-a. Afera u kojoj je HDZ, preko marketinške tvrtke Fimi media u vlasništvu Nevenke Jurak, iz državnih i javnih tvrtki, a po direktnom nalogu Ive Sanadera, izvukao na milijune kuna za potrebe HDZ-a. Afera još uvijek nema svoj sudski epilog. Lani je, naime, Vrhovni sud ukinuo presude Sanaderu, HDZ-u i svim ostalim okrivljenicima za Fimi mediju, a slučaj je vraćen na ponovno suđenje.

Sanader i njegova bivša stranka HDZ u ovoj aferi optuženi su za izvlačenje preko 70 milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki.

Uz Sanadera i HDZ, na optuženičkoj klupi su i bivši rizničar HDZ-a Mladen Barišić, stranačka blagajnica Branka Pavošević, vlasnica marketinške agencije Fimi media Nevenka Jurak te bivši glasnogovornik Sanaderove vlade i HDZ-a Ratko Maček.

Ponovljeno suđenje

Suđenje je u lipnju prošle godine krenulo ispočetka pred izmijenjenim vijećem zagrebačkog Županijskog suda, nakon što je Vrhovni sud lani srušio nepravomoćnu presudu kojom je Sanader bio osuđen na devet godina zatvora i povrat nezakonito stečenih 15,27 milijuna kuna.

HDZ je u prvostupanjskom postupku bio kažnjen s pet milijuna kuna i oduzimanjem nezakonite koristi od 24,2 milijuna kuna. Barišić je, unatoč priznanju, kažnjen s tri godine zatvora, Branka Pavošević s godinu i pol, a Nevenka Jurak s dvije godine zatvora i oduzimanjem 2,5 milijuna kuna koristi. Uvjetnu kaznu dobio je jedino Maček koji se jedini nije žalio na presudu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara