FOTO "Spasi me": Razlog zašto ova djeca "traže" Pokemone ne može biti užasniji

FOTO "Spasi me": Razlog zašto ova djeca "traže" Pokemone ne može biti užasniji

Foto: Twitter, Getty images

DOK JE ostatak svijeta totalno lud za hvatanjem Pokemona pa čak i gube svoje živote zbog te manije, djeca u Siriji ne mogu razmišljati o tim animiranim bićima, jer se bore za goli život. Stoga su stariji Sirijci odlučili iskoristiti ludilo koje vlada i uz pomoć Pokemona privući pažnju na stanje djece koja su zarobljena u zemlji u kojoj bijesni rat, prenosi 124.news.

Pokemon GO koristi satelitsko lociranje na pametnim telefonima i mogućnosti koje pružaju grafika i kamere kako bi crtane likove postavili u okruženje stvarnog svijeta. Igrači moraju zarobiti Pokemone i obučiti iz za bitku. Kako bi skrenula pažnju svijeta na svoju tešku situaciju, djeca iz sela Kafr Nabl i Kafr Zeta u sjeverozapadnoj Siriji drže plakate s nacrtanim Pokemonima, na kojima stoji natpis na arapskom: "Ja živim u selu Kafr Nabl u blizini Alepa, dođi me uhvatiti" i "Ja sam u Kafr Zeti, spasi me".

Fotografije mališana objavile su medijski ured Revolucionarnih snaga Sirije, medij usmjeren prema širenju poruka Sirijaca koji su protiv Asadovog režima, piše Independent.

"Usred ludila zbog Pokemona, odlučili smo objaviti ove fotografije kako bismo svijetu pokazali patnju Sirijaca koje se bombardira", izjavio je glasnogovornik RFS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potresne fotografije dosad su podijeljene 21 tisuću puta, a neki su ih opisali kao "Pokemon GO kakav dosad niste vidjeli".

Grafički dizajner Saif Tahan kreirao je drugu seriju fotografija na temu Pokemona, a nazvao ju je Sirija GO. Na njima se vidi ispružena ruka koja drži ametni telefon ispred razorenih sirijskih gradova, a umjesto Pokemona, igrač traži pribor za prvu pomoć, pojas za spašavanje na Mediteranu, neku od rijetkih nesrušenih kuća ili knjige u razrušenoj školi. Slike odražavaju razmjere uništenja zemlje i patnje ljudi koji ne mogu osigurati ono osnovno za život.

Sirijski građanski rat izbio je prije pet godina, a dosad je ubijeno više od 270.000 ljudi, dok su milijuni raseljeni. Prema podacima organizacije Save the Children najmanje je 250.000 mališana zarobljeno u gradovima pod opsadom. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara