Fra Bonaventura: Zagrebačka Biblija prva cjelovita Biblija objavljena u Zagrebu

PRVA cjelovita Biblija objavljena u Zagrebu je "Zagrebačka Biblija", a imali smo sreću da je u vremenu kad su već mogli surađivati književnici i bibličari prevedena na moderni hrvatski jezik, izjavio je fra Bonaventura Duda, jedan od dvojice glavnih urednika Biblije, objavljene 1968. u Zagrebu u povodu 35. obljetnice njezina izlaska iz tiska.

"Prije su naše Biblije bile tiskane u Veneciji, Budimpešti, Beču i Sarajevu", rekao je Duda i dometnuo kako se "Zagrebačka Biblija" nadovezuje na prevodilačku tradiciju Katančićeve Biblije iz 1831., Škarićev ikavski prijevod iz 1858. i Šarićev iz 1942.

Na stilskom izgledu "Zagrebačke Biblije" radile su skupine književnika i bibličara, a među njima su posebno Zvonimir Mrkonjić, Marko Grčić i jezični stručnjak Josip Tabak te bibličari pokojni Jerko Fućak i ja, istaknuo je Duda.

Hrvati se s Biblijom susreću pokrštavanjem, a dijelovi prevedenih biblijskih tekstova u starocrkvenoslavenskoj redakciji hrvatskoga jezika već se nalaze u raznim lekcionarima, dijelovima evanđelja i misalima.

Prvi cjeloviti prijevod Biblije na hrvatski jezik naložio je 1521. Bernardin Frankopan, a prijevod Bartola Kašića nastao je između 1622. i 1636. te ostao u rukopisu do 2000., kad ga je u nizu "Biblia Slavica" objavila u dva sveska njemačka nakladnička kuća Ferdinand Schoeningh iz Padeborna.

"Zagrebačka Biblija" sastavljena je od stiliziranih prijevoda Mojsijeva Petoknjižja Silvija Grubišića, Psalama Filiberta Gassa, Pjesme nad pjesmama Nikole Milićevića te ostalih prijevoda Staroga zavjeta Antuna Sovića i Novoga zavjeta Ljudevita Rupčića.

Jezičnostilski dio posla obavljen je po ugledu na francuski prijevod "Bible de Jerusalem".

Od popratnih tekstova, Bonaventura Duda napravio je Opći uvod i Uvod i napomene uz Novi zavjet, Ante Kresina Uvod i napomene uz Petoknjižje, Povijesne i Proročke knjige Staroga zavjeta, Celestin Tomić Uvod i napomene uz Mudrosne knjige Staroga zavjeta, a Jerko Fućak je izradio kazalo imena.

Tekstove su jezično obradili Marko Grčić, Jure Kaštelan, Zvonimir Mrkonjić i Josip Tabak.

Pod vodstvom glavnih urednika Jure Kaštelana i Bonaventure Dude na "Zagrebačkoj Bibliji" radili su književni suradnici Branko Brusar, Olinko Delorko, Filbert Gass, Zlatko Gorjan, Marko Grčić, Stjepan Hosu, Tomislav Ladan, Nikola Milićević, Zvonimr Mrkonjić, Ante Sekulić i bibličari Jerko Fućak, Ivan Golub, Ante Kresina, Janko Obreški, Adalbert Rebić, Ljudevit Rupčić i Celestin Tomić.

Prvo izdanje "Zagrebačke Biblije" objavljeno je 1968. u nakladi "Stvarnosti". U izdanju "Kršćanske sadašnjosti" dosad je izašla u dvadeset izdanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara