Franak nekontrolirano raste - Od sutra na 6,72: "HNB mora i može nešto učiniti"

Foto: Ilustracija

PREMA tečajnoj listi HNB-a koja vrijedi od sutra, 3. kolovoza švicarski franak po srednjem tečaju iznosit će 6,72 kune! Porastao je skoro 3 posto u jednom danu! Već tjednima analitičari upozoravaju kako ne znaju gdje je kraj, a ljudi koji imaju kredite u francima više ne znaju kome da se obrate za pomoć.

Nakon današnjeg povećanja analitičari predviđaju da će franak još rasti.

Danas su se u Ministarstvu financija sastali predstavnici Vlade i poslovnih banaka, pri čemu su bankari istaknuli kako su svjesni problema. U priopćenju poslanom nakon sastanka stoji kako su zbog tih problema razmotrili mogućnosti koje trebaju biti dodatno testirane i analizirane te je dogovoren novi sastanak.

Za izjave novinarima bankari nisu bili raspoloženi, rekli su tek kako su razgovori bili "konstruktivni" i da će se nastaviti.

Švicarac raste potpuno nekontrolirano

Sudska vještakinja za financije i bankarstvo Marija Duljković gostujući u Dnevniku HTV-a kazala je kako i klijenti i banke moraju zajedno snositi sudbinu švicarskog franka a ne da banke profitiraju dok građani propadaju te je predložila reobračun kredita kao mjeru koja bi mogla pomoći građanima.

"Ovo što se događa nije dobro niti za bankarski sustav, svi smo mi međusobno vezani i moramo zajedno dijeliti sudbinu franka.", rekla je Duljković i predložila: "Svi krediti uz valutnu klauzulu u švicarcima mogu se pretvoriti u kredit s valutnom klauzulom u eurima. S tim da će kamata biti veća. Znači, mora se napraviti potpuni reobračun i sve uplate u novim uvjetima. Može se napraviti dodatak ugovoru i s time bi ta priča sa švicarcem koji raste potpuno nekontrolirano i ne znam koliko će još rasti, biti riješena. To je jedan od načina, ima ih još".

Duljković kaže da bi banke trebale cijenu tog reobračuna podijeliti s klijentima, a ne da klijenti plaćaju to kao i konverziju kredita u eura. "Banke, Ministarstvo financija i HNB moraju riješiti taj problem.", dodaje.

"HNB mora i može nešto učiniti. HNB je regulator, a po meni i oni i Ministarstvo financija moraju malo više surađivati.", kaže Duljković.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara