Francuska donijela zakone protiv predizbornih lažnih vijesti

Francuska donijela zakone protiv predizbornih lažnih vijesti
Foto: Hina/EPA

FRANCUSKA Nacionalna skupština je unatoč kritikama oporbe, usvojila dva zakona kojima želi suzbiti lažne vijesti tijekom predizbornih kampanja.

Predsjednik Emmanuel Macron obećao je donijeti zakon protiv lažnih vijesti ranije ove godine zbog zabrinutosti u zapadnoj Europi uslijed navodnog ruskog miješanja u izbore putem medijskih kuća u ruskom vlasništvu i društvenih mreža.

Suci će u kampanji moći narediti uklanjanje lažnih vijesti s internetskih stranica

Novi zakoni omogućit će sucima da u predizbornoj kampanji narede pružateljima internetskih usluga da s interneta uklone "netočne ili obmanjujuće tvrdnje ili optužbe" koje bi mogle utjecati na izbore.

Veće internetske tvrtke morat će također dati sve informacije o oglašivaču koji promiče sadržaj što se odnosi na pitanja o kojima se vodi javna rasprava pred izbore.

Daju se i veće ovlasti radiotelevizijskim vlastima da odbace ili ukinu licence radijskim ili televizijskim postajama u vlasništvu ili pod utjecajem stranih vlada.

I lijeva i desna oporba protiv novog zakona

Macron je, primjerice, kritizirao ruske medije Sputnik i RT kao propagandne organizacije, što oni odbacuju.

Macronovi centristi i saveznici u donjem domu parlamenta usvojili su zakone u utorak navečer premda su oporba, i desna i lijeva, kao i Senat, bili protiv, smatrajući da će te mjere vjerojatno biti neučinkovite i da bi mogle ugroziti slobodu medija i izražavanja.

Sucima "nije praktično" odlučiti što je točno, a što nije u roku od 48 sati kako predviđa zakon, upozorili su, primjerice, komunisti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara