Francuska podilazi SAD-u, Washington očekuje više

Francuska podilazi SAD-u, Washington očekuje više

NASTOJANJA Francuske da novim pomirljivim tonovima popravi uzdrmane američko-francuske odnose naišli su na pozitivan odjek u Washingtonu, ali američka administracija očekuje da Francuzi učine više kako bi pokazali da su prekinuli s onim što vide kao "destruktivno" francusko ponašanje prema Sjedinjenim Državama.

Francuski predsjednik Jacques Chirac nazvao je početkom tjedna američkog predsjednika Georgea W. Busha, a u njihovom prvom razgovoru u više od dva mjeseca rekao da je zadovoljan propašću režima Saddama Husseina i najavio da će biti pragmatičan u pitanjima poslijeratne obnove Iraka.

Francuska je odustala i od protivljenja da NATO snage preuzmu međunarodne sigurnosne snage u Afganistanu.

Sa svoje strane predsjednik Bush je najavio kako namjerava putovati u Francusku u lipnju gdje će sudjelovati na summitu najrazvijenijih zemalja svijeta G7.

Američki mediji međutim ocjenjuju kako je u američkoj administraciji ostala ogorčenost zbog francuskog protivljenja ratu u Iraku u Ujedinjenim narodima i u NATO-u. Ocjene francuske uloge u američkoj javnosti i administraciji predsjednika Busha kretale su se od destruktivnosti do toga da je saveznik zabio nož u leđa Sjedinjenim Državama.

Dužnosnici američke administracije razmatraju kako ograničiti francuski utjecaj u donošenju odluka u NATO-u kao i sudjelovanje Francuske u obnovi Iraka.

Savjetnik Pentagona, Richard Perle u veljači je predložio da se donošenje odluka prebaci više u Odbor za obrambeno planiranje NATO-a u kojem Francuska ne sudjeluje. Taj put zaobilaženja Francuske već je jednom upotrijebljen kada je, unatoč protivljenju Francuske, pred početak rata u Iraku NATO donio odluku o pomoći Turskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prijedlog Kongresa da Sjedinjene Države ne sudjeluju na pariskom aeromitingu u Le Bourgetu u lipnju nije naišao na dobar odjek jer bi štetio poslovnim interesima američkih tvrtki.

Mada ne postoje egzaktni pokazatelji, izvjesno je da su od napetih političkih odnosa Sjedinjenih Država i Francuske štetu pretrpjeli i gospodarski odnosi.

Francuska vlada i poslovni ljudi nadali su se da pozivi na bojkot francuske robe u Sjedinjenim Državama neće potrajati i da neće imati utjecaja na francuski izvoz u SAD koji je u prošloj godini dosegnuo 28,4 milijarde dolara.

Pokazalo se međutim da su pozivi na bojkot djelovali na Amerikance. Izvješća govore da se prodaja francuskih vina u Sjedinjenim Državama smanjila 10 posto u protekla dva mjeseca, a pojedini trgovci javljaju o padu prodaje francuskih kućnih potprepština i do 50 posto.

Francuske tvrtke strahuju da će biti isključene iz unosnih poslova za obnovu Iraka i da će nastavak zategnutih odnosa nanijeti značajnu štetu poslovima u Sjedinjenim Državama.

S druge strane, izgleda da poslovi s Njemačkom, drugom velikom europskom zemljom koja se protivila ratu u Iraku, nisu pretrpjeli štetu. Razlog tomu vjerojatno je percepcija javnosti koja drži francusku poziciju temeljnom, a njemačko protivljene uglavnom slučajnim i bitno vezanim za predizbornu kampanju u kojoj je kancelar Gerhard Schroeder koristio proturatno raspoloženje Nijemaca da bi dobio izbore u rujnu.

Bushova administracija smatra da Sjedinjene Države i Francuska odlično surađuju u borbi protiv terorizma, neširenja oružja masovnog uništavanja i Sjeverne Koreje, i ocjenjuje pozitivnim što se Francuzi ne protive ulozi NATO-a u održavanju mira u Iraku.

Ipak, kazao je jedan dužnosnik administracije, Francuzi još moraju "učiniti niz stvari kako bi pokazali da su se promijenili".

(Hina) sl rb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara