Francuska više nema dovoljno visokih stabala za obnovu krova Notre-Damea

Francuska više nema dovoljno visokih stabala za obnovu krova Notre-Damea
Screenshot: YouTube

POŽAR u pariškoj katedrali Notre-Dame šokirao je svijet.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je da će Notre-Dame biti obnovljena u roku od pet godina.

"Obnovit ćemo katedralu i učiniti je ljepšom i želim da to bude gotovo za pet godina", rekao je Macron u vrlo kratkom govoru koji je prenosila televizija 24 sata nakon katastrofalnog požara koji je izbio u ponedjeljak.

Može li katedrala biti ista onakva kakva je bila prije požara?

Bertrand de Feydeau, arhitekt i potpredsjednik skupine za zaštitu spomenika Fondation du Patrimoine, tvrdi da se krov katedrale ne može u potpunosti obnoviti jer nema drveća te visine koje je raslo u 12. i 13. stoljeću kad je katedrala izgrađena.

Notre-Dame je visoka 70 metara.

Naime, krov je izgrađen od preko 1300 stabala i popularno se nazivao "šumom". Svako veliko stablo pretvoreno je u golemu drvenu gredu, a de Feydeau tvrdi kako je to drveće već tada bilo staro oko 300 godina, piše Business Insider.

Požar je gasilo više od 400 vatrogasaca

Presudan dio spašavanja 850-godišnje katedrale zbio se unutar kratkog razdoblja od 15 do 30 minuta, izjavio je zamjenik francuskog ministra unutarnjih poslova Laurent Nunez.

Podsjetimo, više od 400 vatrogasaca bilo je potrebno da se ukroti plamen koji je uništio krovište i srušio toranj katedrale. Gašenje je trajalo 14 sati otkako je uočen požar.

Pariški državni odvjetnik Remy Heitz sklon je teoriji da je glavni uzrok ovog tragičnog događaja bio nesretan slučaj, ali je ipak angažirao 50 stručnjaka kako bi utvrdili točan uzrok požara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara