Francusko odbacivanje britanskih 6 uvjeta "nečuveno"

ODLUKA Francuske da odbaci šest britanskih uvjeta za drugu rezoluciju Vijeća sigurnosti o Iraku je "nečuvena", izjavio je ministar vanjskih poslova Jack Straw.

"Držim nečuvenim da francuska vlada odlučuje odbaciti te prijedloge a da ih prethodno nije pažljivo proučila", kazao je britanski ministar.

Njegov francuski kolega Dominique de Villepin ranije u četvrtak je izjavio da Francuska odbacuje britanskih šest uvjeta Iraku koje on mora ispuniti da bi izbjegao rat, a među njima je i javno televizijsko priznanje iračkog predsjednika Sadama Huseina da se odriče oružja za masovno uništenje.

"To se nadovezuje na izjavu (francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca) prema kojoj će Francuska glasovati protiv bilo kakve nove rezolucije", rekao je Straw.

Berlin odbacuje britanski prijedlog za Irak

Savjetnik njemačkog kancelara Gerharda Schroedera za vanjsku politiku Bernd Muetzelburg odbacio je britanski prijedlog o Iraku, ocijenivši kako taj tekst još uvijek predstavlja "zeleno svjetlo za rat".

"Problem s britanskim prijedlogom jest u tome da se on temelji na istoj logici kao prijedlog koji su zajednički iznijeli SAD, Velika Britanija i Španjolska, prijedlog koji unaprijed riješava pitanje krize", rekao je Muetzelburg na njemačkoj televiziji ARD-u.

"Taj je prijedlog u osnovi zeleno svjetlo za rat osim uz ogradu za slučaj da Vijeće sigurnosti u drugoj rezoluciji zaključi kako je Irak s vrlo kratkom odgodom ispunio zahtjeve za razoružanjem", rekao je Muetzelburg.

Britanski prijedlog nije "pravi kompromis", ocijenio je Schroederov savjetnik.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara