Straw: "Teško" je voditi rat bez potpore javnosti

BRITANSKI ministar vanjskih poslova Jack Straw priznao je u ponedjeljak da bi bilo ´teško´ krenuti u rat protiv Iraka bez potpore javnosti, ali je dodao da vjeruje kako će većina ipak podržati vojnu akciju koja bi se vodila s mandatom UN-a.

Veliki prosvjedi protiv rata u Iraku, koji su u Londonu okupili više od milijun sudionika, ojačali su pritisak na britansku vladu da odustane od svog tvrdog stajališta prema Bagdadu.

Na pitanje novinara hoće li Velika Britanija krenuti u napad na Irak ako se većina Britanaca bude protivila ratu, Straw je rekao: ´Bilo bi to zaista vrlo teško pod tim okolnostima. Jednostavnije je za vladu voditi zemlju u rat ako postoji jasna podrška javnosti nego ako ne postoji´.

´Da, dogodile su se velike demonstracije, vjerojatno najveće u nedavnoj demokratskoj povijesti, i mi moramo uzeti u obzir javno mišljenje´, rekao je Straw.

On je u ponedjeljak, po dolasku u Bruxelles na summit EU o Iraku, rekao da je pesimističan glede iračkog poštivanja rezolucija UN-a o razoružanju, te je dodao da vrijeme istječe za Bagdad.

´Moram reći da, na temelju Blixovog izvješća Vijeću sigurnosti u petak, ostajem pesimističan glede toga´, rekao je Straw.

On je aludirao na posljednje izvješće glavnog UN-ovog inspektora oružja Hansa Blixa, za koje analitičari smatraju da pozitivnije gleda na suradnju Iraka.

Očekuje se da će većina čelnika EU podržati davanje više vremena i sredstava inspektorima za provođenje njihove misije u Iraku, ali Straw je ipak rekao da ´vrijeme istječe za Irak´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara