Franjo Varga stigao na ispitivanje u sjedište USKOK-a

Franjo Varga stigao na ispitivanje u sjedište USKOK-a
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

BIVŠI policijski informatičar Franjo Varga, ranije optužen u aferi SMS, u podne je došao na ispitivanje u sjedište USKOK-a u Zagrebu.

Varga je još prošlog tjedna trebao dopuniti iskaz USKOK-ovim istražiteljima u Osijeku, nakon što je u medijima najavio da je "zatražio sastanak u Državnom odvjetništvu", kako bi rekao tko mu je dao SMS-ove za koje ga se tereti.

No prošli ponedjeljak je, po dolasku u osječko Županijsko državno odvjetništvo, kazao kako je došao "po svoju opremu", dok je njegov odvjetnik Mario Poljak medijima izjavio da je "kasno dobio obavijest o sastanku pa nije stigao doći iz Zagreba".

Kada je danas dolazio u sjedište USKOK-a, nije želio davati izjave novinarima, no očekuje se da bi nešto mogao reći nakon ispitivanja.

Sumnjiče ga za odavanje službenih tajni

U međuvremenu, Varga je prošlog utorka ispitan pa pušten iz osječke policije koja nastavlja kriminalističko istraživanje zbog sumnje da je odavao službene tajne i povrijedio tajnost postupka.

Razlog novog postupka je tekst u Nacionalu od 30. travnja pod naslovom "Transkripti o špijuniranju", u kojem je taj tjednik objavio kako je otkrio tko su, uz bivšu suprugu potpredsjednika sabora i HDZ-a Milijana Brkića, još dvije od ukupno četiri osobe za čije su špijuniranje, odnosno presretanje mobilne komunikacije navodno osumnjičeni Brkić, njegov brat Jozo, kum Blaž Curić te Varga.

Varga je u aferi SMS optužen da je od sredine 2017. do 20. rujna 2018. izrađivao lažnu prepisku visokih dužnosnika i drugih osoba "u namjeri onemogućavanja i znatnog otežavanja dokazivanja" u sudskom postupku koji se pred osječkim Županijskim sudom vodio protiv bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića i još trojice okrivljenika, kao i postupku predaje Ivice Todorića Hrvatskoj pred sudom u Velikoj Britaniji.

Uz Vargu je optužen i bivši vozač ministra poljoprivrede Blaž Curić kojega tužiteljstvo tereti da je Vargi dostavljao telefonske kontakte dužnosnika i drugih osoba te da je Vargu upozorio da se nalazi pod mjerama tajnog praćenja i da mu se sprema uhićenje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara