Friščić čuva leđa Polančecu jer su mu prsti ipak u Podravkinom pekmezu?

Friščić čuva leđa Polančecu jer su mu prsti ipak u Podravkinom pekmezu?

Tekst: P.V.
Foto: Goran Mehkek / Cropix

DAMIR POLANČEC proteklih je dana bio sjeme razdora u vladajućoj koaliciji. Sva tri velika HDZ-ova partnera (SDSS, HSS i HSLS) jasno su novinarima dali do znanja da se Polančeca žele što prije riješiti jer su ga percipirali kao uteg oko vrata. Pupovac je tako poručivao da premijerka mora smijeniti Polančeca, Adlešić govorila kako bi "institucije mogle biti brže od saborskih zastupnika", a Friščić tumačio da bi najbolje bilo da ministar gospodarstva podnese ostavku i sam se povuče.

No, danas smo svjedočili velikom preokretu! Friščić više ne smatra da se Polančeca treba riješiti, sada ga odjednom - brani! "Želim čuti mišljenje premijerke, Polančec ne može biti kriv dok mu se nešto ne dokaže", ukratko se može sumirati današnje Friščićevo izlaganje pred novinarima! Friščić je također promijenio mišljenje o načinu na koji bi problem trebalo riješiti; umjesto da se o Polančecovoj sudbini odlučuje u kabinetu Vlade, on sada smatra da bi ipak trebalo održati glasanje u Saboru!

Prsti u pekmezu

Iz te Friščićeve izjave može se iščitati da se HSS preko noći okrenuo za 180 stupnjeva i da će ipak čuvati leđa Polančecu ukoliko se u Saboru održi rasprava o povjerenju! Očito Friščić misli da je to najbolji način da se izbjegne Polančecova smjena jer oporba bez njihovih šest zastupnika neće imati dovoljno glasova. No, pravo je pitanje kakva je njegova motivacija za tu odluku?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovor se možda nalazi u sljedećoj izjavi: "Neću dopustiti da se krivnja za slučaj Podravka prebaci na HSS ili na mene osobno. Sve što sad izlazi na vidjelo počelo je u Podravci još prije tri godine, a tada HSS nije imao svoje članove u Nadzornom odboru već su u njemu sjedili članovi HDZ-a, SDP-a i HSLS-a". Podsjećamo, i ranije se Friščić svim silama trudio da novinare uvjeri kako "njegovi prsti nisu umočeni u Podravkin pekmez", ali iznenadna Friščićeva odluka da podrži Polančeca mogla bi ukazivati na suprotno.

Bajić nema komentara, ali kuloari bruje da je i Friščić pod istragom

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, po svom dobrom starom običaju, nema nikakvih komentara, ali iz dobro informiranih krugova stižu informacije da se Polančecu neće progledati kroz prste ukoliko ga se poveže s "aferom Podravka". Da nitko nije iznad zakona nekoliko je puta otkad su istrage u Podravci počele kazala i Jadranka Kosor, a ponavljali su to i njeni najbliži suradnici. Posebno zanimljiva je izjava koja je "izletjela" Đurđi Adlešić: "Čini mi se da nadležne institucije ovaj put dobro rade svoj posao". S naglaskom na "ovaj put", što valjda znači da ga dosad nisu radile tako dobro i temeljito?

U svjetlu takvih izvora, neslužbena informacija koju danas prenosi Večernji list, a prema kojoj se Friščić na spašavanje Polančeca odlučio kako bi zaštitio vlastitu odstupnicu uopće se ne čini nevjerojatna. Neslužbeni izvori bliski istrazi u Podravci, naime, tvrde kako su pod istragom i Polančec i Friščić, ali i još nekolicina visokopozicioniranih političara bliskih Podravci, a premijerka Kosor je izgleda odlučila da prema nikom neće imati milosti!

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara