Fritzl: Rođeni sam silovatelj, prilično sam se dugo i suzdržavao

Fritzl: Rođeni sam silovatelj, prilično sam se dugo i suzdržavao

AUSTRIJSKI monstrum Josef Fritzl je prema procjenama psihijatara sposoban pratiti suđenje, ali je njegov um toliko bolestan da će nakon suđenja najvjerojatnije doživotno biti pritvoren u specijalnu ustanovu.

Die Kronen Zeitung se domogao 130 stranica dugog psihijatrijskog vještačenja, u kojem je dr. Heidi Kastner navela kako joj je monstrum u jednom trenutku rekao: "Shvatio sam da imam zlu stranu. Za nekog tko je rođeni silovatelj, uspio sam se prilično dugo i suzdržati".

U opsežnom spisu se navodi i kako Fritzl za svoju sklonost obiteljskom nasilju i incestu krivi svoju majku, koja ga je navodno često tukla i imala seksualne odnose s njim. Zlostavljala ga je, tvrdi Fritzl, jer ga je rodila jedino zato da bi svom partneru dokazala da nije neplodna.

Kastner je u Fritzlovoj psihijatrijskoj procjeni napisala kako je on "poput vulkana - na površini miran i odaje dojam da se trudi biti dobar, dok zlo iz njega pokušava eruptirati, jer nije u stanju kontrolirati svoje nagone".

"Nakon boravka u zatvoru, odlučio se na dvostruki život"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fritzl je, nakon što je 1967. godine, u njenom domu, brutalno silovao 24-godišnju medicinsku sestru, osuđen na 18 mjeseci u zatvoru. Dr. Kastner je navela kako je nakon boravka u zatvoru, Fritzlu na pamet palo "idealno rješenje". Njegova podijeljena ličnost vodila je dvostruki život - u kući je vodio normalan obiteljski život, u podrumu se prepuštao perverzijama svoje mračne strane.

Fritzl je, smatra Kastner, u svakom trenutku bio svjestan težine svojih zločina. Kako se radi o muškarcu s poremećajem ličnosti i devijantnim seksualnim ponašanjem, psihijatrijska je procjena da bi Fritzl zločin ponovio čim bi mu se ponovno pružila prilika.

Suđenje 73-godišnjem Fritzlu trebalo bi početi u siječnju 2009. godine. Podsjetimo, 42-godišnju Elisabeth Fritzl je nakon 24 godine zatočeništva, tijekom kojih se smatrala nestalom, policija iz podruma obiteljske kuće, koja se nalazi u blizini austrijskog grada Amstettena, oslobodila 27. travnja. Monstruozni otac ju je tijekom dugogodišnjeg zatočeništva seksualno i fizički zlostavljao. Rodila mu je sedmero djece, od kojih je troje s njom od rođenja bilo zatočeno u podrumu, a jedno je nakon rođenja umrlo. Elisabeth je u svom iskazu danom policiji, oca optužila za ubojstvo tog djeteta.

I.M.
Foto: AFP/Bild

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara