Frljićeva predstava, protiv koje su se pobunili katolici, proglašena kazališnim događajem godine u Poljskoj

Frljićeva predstava, protiv koje su se pobunili katolici, proglašena kazališnim događajem godine u Poljskoj

Foto: powszechny.com

NAJPOZNATIJI poljski dnevni list Gazeta Wyborcza proglasio je predstavu Olivera Frljića Kletva najvažnijim kazališnim događajem u 2017. godini. Predstava je nastala prema drami poznatog poljskog pisca Stanisława Wyspiańskog, a premijerno je izvedena 18. veljače prošle godine u varšavskom kazalištu Powszechny.
 
Frljićeva Kletva je imala uspješna gostovanja u Berlinu i Pragu, no u Poljskoj je izazvala dosta prijepora u javnosti, čak i prosvjede. Konzervativci su se našli uvrijeđenima, te su tražili i zabranu predstave, što im nije uspjelo. Dapače, Kletva se pretvorila u jedan od najvećih hitova kazališne sezone, zahvaljujući i kaznenim prijavama koje su protiv nje podnesene te histeričnom proglašavanju ove predstave ''bogohulnom''. Poljskim je ultrakonzervativcima naročito zasmetala scena u kojoj jedna glumica simulira oralni seks s kipom u prirodnoj veličini pape Ivana Pavla II., a na kip se poslije stavlja natpis "Zaštitnik pedofila".

"Potresna, izvanredno napravljena predstava"
 
"Potresna, izvanredno napravljena predstava, koja je poput nezaustavljivog valjka ušla u poljsko kazalište, Varšavu i Poljsku. Hrvatski redatelj Oliver Frljić, te glumci Karolina Adamczyk, Klara Bielawka, Maria Robaszkiewicz, Barbara Wysocka, Julia Wyszyńska, Jacek Beler, Arkadiusz Brykalski, Michał Czachor, posegnuvši za Wyspiańskim kritički oštro bavili su se problemima poput zlostavljanja djece, porasta rasističkih strujanja, te društvenim napetostima koje su prouzrokovali političari", stoji u obrazloženju odluke žirija Gazete Wyborcze da Frljićevu predstavu proglasi kazališnim događajem godine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
''Nagradu smo dodijelili i zbog snažnog stava o političkoj dominaciji katolicizma u Poljskoj, o mržnji prema strancima i ženama, ali i o snobizmu ljevičarske umjetnosti i naših kompleksa. Za političko kazalište koje pogađa u srž'', dodaje se u obrazloženju.

Predstavu istraživalo varšavsko tužiteljstvo

U državi kojom vlada ultrakatolička stranka Pravo i pravda (PiS) i njen autoritarni lider Jaroslaw Kaczynski “Kletva” je odmah nakon premijere izazvala burne reakcije. Mnoge je zasmetalo što kupovinom ulaznice gledatelji Frljićeve predstave doniraju udrugu koja pomaže djeci žrtvama svećenika-pedofila.

Prema pisanju medija, “Kletvu” je istraživalo i varšavsko tužiteljstvo zbog, kako je rečeno, "vrijeđanja kršćanskih vrijednosti i poticanje javnosti na ubojstvo". Razlog tome je scena "Kletve" u kojoj glumica na sceni skuplja novac od publike za ubojstvo Kaczynskog, najmoćnijeg političara u Poljskoj.
 
Više izvedbi “Kletve” pratili su bučni prosvjedi katolika, koji su na kraju ipak odustali a predstava je nastavila igrati.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara