Njemački ministar upozorava: Svijetu prijete veliki sukobi

Njemački ministar upozorava: Svijetu prijete veliki sukobi

Foto: Hina

NJEMAČKI ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel upozorio je u Muenchenu da se svijet početkom 2018. suočava s brojnim sigurnosnim izazovima i prijetnjom velikih sukoba u različitim regijama.

"U međunarodnoj politici trenutno se osjeća nedostatak predvidivosti i pouzdanosti", rekao je Gabriel drugog dana konferencije o sigurnosti u glavnom gradu Bavarske.

Rat u Siriji postaje "akutna opasnost za naše bliske partnere", dodao je šef njemačke diplomacije misleći na članicu NATO-a Tursku.

Govoreći o nuklearnoj krizi na Korejskom poluotoku, rekao je da Zimske olimpijske igre mogu tek privremeno ublažiti "ekstremno opasnu eskalaciju povezanu sa sjevernokorejskim nuklearnim programom".

Od ostalih prijetnji Gabriel je spomenuo ambiciju Kine za globalnom dominacijom, rusku upotrebu vojne moći te rastući nacionalizam i protekcionizam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brexit i budući odnosi Velike Britanije s EU-om bit će u fokusu drugog dana jednog od najvećih globalnih foruma za raspravu o sigurnosnoj politici.

Na neformalnom sastanku čelnika iz 80 zemalja govorit će britanska premijerka Theresa May, dan nakon sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu. 

Druga važna tema je financiranje NATO-a, o kojem će između ostalih govoriti savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika H.R. McMaster.

Sudionicima konferencije obratit će se i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker te premijeri Poljske, Austrije i Turske Mateusz Morawiecki, Sebastian Kurtz i Binali Yildrim.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara