Gay pride održan uz uvrede, ali bez incidenata

UZ VELIKO osiguranje policije i zaštitara, oko 13,30 sati završila je povorka "Zagreb Pride 2003", koja je, po tvrdnjama organizatora i policije, protekla bez izgreda.

Povorku, u kojoj je sudjelovalo oko 200 građana, organizirali su Grupa za promociju različitih spolnih usmjerenja "Iskorak" i Lezbijska grupa "Kontra".Njome se, kako kažu, željelo pridonijeti društvenom prihvaćanju lezbijki, gayeva, biseksualnih, transeksualnih i transrodnih osoba (LGBTT) i pozvati građane na otpor svim oblicima diskriminacije.

Povorka je središtem Zagreba krenula u 11,20 sati od paviljona na Zrinjevcu, oko kojega je bila postavljena metalna ograda, uz veliko osiguranje policije i zaštitara, koji su okružili sudionike tako da im se nitko više nije mogao pridružiti.

Izvan policijskog kordona okupilo su se mnogi građani, od kojih su neki pljeskom poduprli skup, a drugi su uzvicima i uvredama pokazali da se protive takvim skupovima. Nije bilo izgreda ni fizičkih obračuna, no policija je, kako kažu, preventivno privela sedam osoba, koje je nakon skupa pustila.

Za razliku od sličnih gay-parada u svijetu, sudionici "Zagreb Pridea" odjećom i ponašanjem nisu isticali svoju seksualnu orijentaciju. Veći stupanj prava zahtijevali su natpisima, zviždanjem, te zastavom duginih boja, koju su sedamdesetih godina prošlog stoljeća pripadnici gay-populacije prihvatili kao svoj zaštitni znak.

Oko 12 sati povorka se vratila na Zrinjevac, gdje je održan program u sklopu kojega je skupu podržalo nekoliko govornika.

Iako na ovogodišnjoj priredbi, za razliku od prošle godine, nisu bili predstavnici političkih stranaka i vlasti, na skupu je pročitano pismo potpore ministrice Gordane Sobol i predsjednika saborskog Odbora za ljudska prava Furia Radina.

Ocijenivši da se od prošlogodišnje, prve povorke, stajalište hrvatske javnosti prema osobama "drukčijih" seksualnih sklonosti počelo mijenjati nabolje, predsjednica "Kontre" Sanja Juras je rekla kako dosad nije donesena nijedna pravna norma koja bi sankcionirala diskriminaciju na temelju seksualne orijentacije.

Kao i drugi govornici, zatražila je da se što brže zakonski priznaju istospolne zajednice, te da se kazni svako nasilje ili mržnja prema seksualnim manjinama.

Na skupu je rečeno i da bi ta odredba trebala ući u Kazneni zakon, a da Zakonom o radu morala bi se zabraniti diskriminacija zbog seksualne orijentacije prigodom zapošljavanja.

Predsjednik "Iskoraka" Dorino Manzin je najavio da će se slični skupovi i dalje organizirati. Izrazio je zadovoljstvo što je povorka protekla sa znatno manje izgreda nego prošlogodišnja.

Među ostalima, skup su pozdravili i predstavnici nizozemskog veleposlanstva, gay i lezbijskih udruga iz SAD-a.

Nakon završetka prigodnog programa sudionici skupa kombijima su prevezeni na sigurno mjesto kako bi se izbjegli mogući izgredi na gradskim ulicama.

Privedeno 7 osoba

Policija je "preventivno" privela sedam osoba u vrijeme održavanja manifestacije kojom se danas u središtu Zagreba željelo upozoriti na prava lezbijske, gay, biseksualne i transeksualne populacije.

Tijekom manifestacije - "Zagreb Pride" nije zabilježen niti jedan incident. Policija je priopćila da su osobe koje su odvedene u policijsku postaju "privedene su preventivno sukladno operativnim saznanjima i prosudbi policijskih službenika". Svi privedeni pušteni su ubrzo nakon završetka okupljanja.

U policiji nisu željeli potvrditi jesu li privedeni, među kojima su bila i četiri maloljetnika, pripadnici nekih podkulturnih skupina poput skinheadsa.

Ove je godine u osiguranje bilo uključeno znatno više policajaca nego prošle godine, kada je došlo do bacanja suzavca i napada na povorku.

Cijelo vrijeme trajanja skupa, te skoro sat vremena kasnije, Zrinjevac, prilazne ulice, ali i gotovo cijeli uži centar grada osiguravala je interventna policija.

Sam prostor Zrinjevca bio je ograđen metalnim gelenderima, a osobama koje nisu sudjelovale na skupu nije bilo dozvoljeno zadržavanje.

Kako je okupljanje ocijenjeno događajem visokog sigurnosnog rizika manifestacija je cijelo vrijeme bila i pod video nadzorom, doznaje se u policiji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara