Gay udruge: HDZ-a nije briga za transrodne osobe!

CENTAR za mirovne studije, organizacija Zagreb Pride i Lezbijska organizacija Rijeke, oštro su reagirali na saborsku raspravu u kojoj je HDZ zatražio da se amandmanom izbriše diskriminacija temeljena na rodnom identitetu i rodnom izražavanju.

Ističu kako ih je zahtjev HDZ-a "zatekao" te da pod hitno traže njegovo odbacivanje. "Što je jedno, a što je drugo? Rodno izražavanje je način na koji osoba izražava neki svoj rodni identitet, a najčešće se izražava kroz ponašanje, odijevanje, glas, odjeću, tjelesne karakteristike i  druge vanjske oznake. Rodni identitet je individualni, osobni osjećaj vlastitog roda, koji potvrđuje, negira i/ili nadilazi društveno zadane i normirane spolne i rodne uloge muškaraca i žena. On podrazumijeva nečiji osobni rodni koncept, ne nužno ovisan o spolu koji je pripisan rođenjem", kažu iz udruge..

Primjerice transrodne osobe zbog rodnog izražavanja ili rodnog identiteta često nadilaze i negiraju društveno zadane, kreirane spolne i rodne norme i uloge, objašnjavaju iz udruga. "Osobe koje izražavaju svoj rodni identitet drugačije od onih koji se smatraju prikladnima za muškarce i žene. Oni su i dalje izloženi očitoj diskriminaciji i zločinima iz mržnje širom svijeta", poručuju iz udruga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njima, takve osobe se osjećaju kao žene koje se u 40-ih godina prošlog stoljeća obukle hlače, odlučile ići u vojsku, nemati djecu ili baviti se nekim muškim zanimanjem. "Ovakvim stavom vlasti pokazuju da vode nebrigu prema transrodnim osobama koje su društveno, kulturno i politički posve marginalizirane, stigmatizirane i nevidljive", tvrde.

Napominju kako je istraživanje Lezbijske grupe Kontra pokazalo da je 33 posto diskriminacije seksualnih manjina čin fizičkog nasilja te da je svaka druga osoba doživjela neki od oblika nasilja.  "Isključivanjem odredbi o rodnom identitetu i rodnom izražavanju ova vlast će samo nastaviti tolerirati nasilje koje je usmjereno na osobe koje samo svojim postojanjem pomiču granice rodne binarnosti ili izazivaju dominantne koncepte rodnih uloga. Zbog svega navedenog pozivamo Vladu RH da odbaci predloženi diskriminatorni amandman!", poručili su članovi udruga.

J.M.
Foto: Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara