Gdje će Karadžić dočekati smrt?

Gdje će Karadžić dočekati smrt?
Foto: EPA

RADOVAN KARADŽIĆ osuđen je danas pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju za najteže ratne zločine na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata.

Karadžić je proglašen krivim za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Osuđen je na doživotni zatvor. Ovo je konačna presuda, što znači da će Radovan Karadžić u zatvoru dočekati smrt.

>> UŽIVO Sve reakcije na presudu Karadžiću pratite OVDJE.

>> Tijek presude mogli ste pratiti OVDJE.

 

 

Gdje će Karadžić služiti kaznu?

Sud je presudio kako će 70-godišnji Karadžić odslužiti doživotnu kaznu zatvora. No sada se postavlja pitanje gdje će odslužiti tu kaznu. 

Naime, Karadžić će odslužiti kaznu u jednom od zatvora u europskim zemljama koje su pristale primiti zatvorenike haškog suda na odsluženje kazne.

Dok se ne odluči gdje će služiti doživotnu zatvorsku kaznu, on će ostati u pritvorskoj jedinici u Haagu, u kojoj je čekao i presudu. Kako je objavljeno na stranicama Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove, osuđenici ne služe kaznu u ustanovama Mehanizma jer njihova postrojenja nisu kaznionice. 

Koje zemlje dolaze u obzir?

Umjesto toga, kazna se odslužuje u državama članicama UN-a koje su potpisale sporazum s UN-om za odsluživanje kazni MKSR-a, MKSJ-a ili Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove.

Na stranicama Mehanizma objavljena je karta sa zemljama koje su potpisale spomenuti sporazum i u kojima osuđenici Međunarodnog suda u Haagu, odnosno Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove služe kazne ili su ih služili. 

To su: Švedska, Finska, Norveška, Danska, Estonija, Poljska, Njemačka, Velika Britanija, Belgija, Austrija, Italija, Francuska, Španjolska i Portugal.

Kako javlja Klix.ba, u ovom slučaju je važno da zemlja koja preuzme Karadžića na izdržavanje kazne u svojem upravnom sustavu ima doživotnu kaznu zatvora. 

Norveška, Estonija, Poljska i Portugal stoga ne dolaze u obzir.

Glasnogovornica Mehanizma Helena Eggleston kazala je za BIRN BiH da ne postoji vremensko ograničenje u kojem Karadžić treba biti poslan na izdržavanje kazne te da će je služiti u jednoj od zemalja koja je potpisala sporazum s Mehanizmom.

Na stranicama suda je naznačeno i kako, iako je potpisala sporazum, u Francusku do sada nije prebačen nijedan osuđenik.

Kako će se donijeti odluka?


Na stranicama suda pojašnjeno je i kako se donosi odluka o tome u koju zemlju će osuđenik biti poslan na služenje kazne. Cijeli proces provodi se u četiri koraka. 

"Korak 1: Tajnik stupa u kontakt s jednom ili više država kako bi utvrdio jesu li spremne da se u njima izvršava kazna.

Korak 2: Tajnik podnosi predsjedniku Mehanizma izvještaj, u kojem se navode države u kojima se potencijalno može izvršiti kazna i druge relevantne informacije.

Korak 3: Predsjednik na osnovu informacija koje mu je dostavio tajnik i drugih informacija koje eventualno zatraži određuje državu u kojoj će kazna biti izvršena.

Korak 4: Tajnik izvršava ovu odluku", stoji na stranicama Mehanizma.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara