General Đorđević: MUP Srbije pretorijanska garda Miloševića

UMIROVLJENI general JNA Milosav Đorđević, svjedok optužbe na haškom suđenju Slobodanu Miloševiću, u utorak je svjedočio o beogradskom financiranju snaga pobunjenih Srba u RH, o pretvaranju MUP-a Srbije u Miloševićevu "pretorijansku gardu" i uzrocima nasilnog raspada SRFJ.

General Đorđević bio je 1991. načelnik Koordinacijske skupine za "SAO Krajine" u ministarstvu obrane Srbije.

"Zapovjedi za promjene u Teritorijalnoj obrani (TO) Krajine stizale su iz Ureda za organizacijsko-formacijska pitanja saveznog ministarstva obrane (SSNO)", rekao je utorak Đorđević.

Objasnio je da su 2/3 pripadnika TO na okupiranim područjima Hrvatske, koji nisu bili u sastavu korpusa JNA, umjesto plaća primali "jednokratne novčane naknade", osiguravane iz sredstava SSNO-a i ministarstva financija Srbije. Tužitelj je uveo niz dokumenata kao potvrdu financijske ovisnosti Knina o Beogradu.

Svjedok je govorio i enormnom trošenju proračunskih sredstava za MUP Srbije, od kojeg je Milošević, po njegovim riječima, stvorio svoju "pretorijansku gardu".

Đorđević je potvrdio da je ministarstvo odbrane Srbije 1991. godine bilo obaviješteno o zločinima paravojnih snaga na okupiranim područjima RH, te da je za to znao i Milošević. Tužitelj je uveo kao dokaze zapovijed načelnika glavnog stožera JNA Blagoja Adžića o sprečavanju zločina i niz dokumenata vlade Srbije i SSNO-a o uključivanju dobrovoljaca u sastav JNA.

Govorio je i o pripremljenom intenzivnom bombardiranju Ljubljane 26.7.1991., s cijelom eskadrilom Ratnog zrakoplovstva, koje je, po njemu spriječio tadašnji savezni premijer Ante Marković.

Govoreći o ulozi Koordinacijske skupine u pripremama vlasti u Kninu za Vanceov plan, Đorđević je rekao da predsjednik tzv. "SAO Krajine" Milan Babić "nije bio oduševljen" i strahovao za budućnost ako se TO demobilizira, a hrvatske snage krenu u napad.

Milošević je u protuispitivanju želio dobiti potvrdu svojih standardnih teza o uzrocima rata u "secesiji Slovenije i Hrvatske, njihovim paravojnim snagama i ugroženosti Srba", no bez uspjeha.

Đorđević rekao je da je Hrvatska "legalno stvorena na izborima ali se nelegalno osamostalila te da su njezine oružane snage bile legitimne ali ne i legalne po jugoslavenskim zakonima".

Ustvrdivši kako "Slovenija i RH nisu poštivale proceduru razdruživanja po Ustavu SFRJ", prigovorio je Miloševiću da su "on i ondašnje rukovodstvo i vojni vrh ubrzali taj proces".

"Niste se trudili da nađete zajednički jezik i da se raziđemo kao ljudi, po modelu Češke i Slovačke", rekao je optuženome, naglasivši odgovornost na političara za kasniji krvavi rasplet.

General je u svom iskazu citirao memoare Borislava Jovića, prema kojima su se "on i Milošević još 27.6.1990. dogovarali kako da izbace Sloveniju i odsijeku pola Hrvatske".

Milošević je navodio svjedoka da potvrdi kako je "Hrvatska postala jednonacionalna država progonom Srba nakon Oluje 1995. , dok u Srbiji manjine nisu progonjene". Đorđević je podvrdio da je 95. iz RH izbjegao veliki dio od 270.000 Srba iz popisa 91., ali je rekao da su i iz Srbije, konkretno iz Srijema, protjerivani Hrvati.

"Tko je to činio? Vlasti u Srbiji nisu", rekao je Milošević.

Vaš koalicijski partner u Vladi i sadašnji kolega u Scheveningenu, odgovorio je svjedok, aludirajući na radikala Vojislava Šešelja.

Milošević je koristio svjedoka i kako bi potvrdio svoju tezu da su se u ratu na području bivše SFRJ, JNA i Srbija "samo branile", da su snage krajinske TO i JNA na području RH bile brojčano inferiornije, te su pripadnici JNA bili izloženi progonima po nacionalnoj osnovi, a neki zarobljeni pripadnici JNA i ubijani.

"Da li je bilo napada iz Hrvatske na Srbiju?"

"Da. Tri do četiri", kazao je svjedok, nabrajajući da su mete bile Šid, Apatin, Bačka Palanka, a da je jedna diverzantsko-teroristička skupina stigla čak do Sombora.

(Hina) dh rb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara