Gjenero: HDZ ima veliku prednost, u SDP-u vlada neusklađenost i napetost

UGLEDNI politički analitičar Davor Gjenero u razgovoru za Index prokomentirao je neslužbene rezultate parlamentarnih izbora te moguće postizborne koalicije. Prema njegovim riječima, rezultati HDZ-a i SDP-a i nisu tako blizu.

"Rezultati zapravo i nisu tako blizu kao što se govori, jer prema onome što ja vidim, HDZ ima veliku prednost. Jedini im je problem sad što su stranke na koje su računali kao na koalicijske partnere, poput HSU-a, izrazito loše prošle", rekao je Gjenero.

"Sanader je održao državnički govor, Milanović nije shvatio promjenu retorike"

Prema njegovom mišljenju, "HDZ je u velikoj prednosti iz dva razloga: kao prvo, dobio je relativnu većinu u biračkom tijelu, i kao drugo, u stranci vlada jasna i izvjesna situacija - odnosi među stranačkim dužnosnicima su jasni".

"Suprotno tome, u SDP-u se ne zna jasna raspodjela. Imamo situaciju u kojoj mogući mandatar razgovara s novinarima i ne zna što se događa, dok predsjednik stranke, koji nije mandatar, pregovara i donosi odluke. I prije nego se Ljubo Jurčić našao u situaciji da sastavlja Vladu, u stranci vlada neusklađenost i napetost", ocijenio je Gjenero.

"Sanader ima veliku pregovaračku sposobnost. Velika razlika između njega i Zorana Milanovića je bila očita i u izbornoj noći. Sanader je u svom prvom obraćanju napustio predizbornu retoriku te je njegov govor bio više državnički i pozvao je na prestanak podjela. Milanović, pak, nije uspio shvatiti promjenu retorike i nastavio se služiti onom predizbornom. I tu se vidi velika razlika", rekao je Gjenero.

"Moguće je da će Sanader trgovati s Đapićem"

O mogućim postizbornim koalicijama, Gjenero je rekao: "Sanaderu je lakše sad s HSP-om, sad kad HSP više nije stranka u pravom smislu te riječi. Moguće je da će Sanader trgovati s Đapićem - u zamjenu za potporu u Osijeku, HDZ će dobiti još jedan mandat u Saboru".

"Po pitanju koalicije HSS-HSLS, jasno je da su na strani HDZ-a. HSS je više korporativna politička organizacija nego stranka, u pravom smislu te riječi, a HSLS nema potencijal parlamentarne stranke. Oni ne postupaju racionalno, nego idu s prvim tko ostvari većinu. Ne smatram da će se podijeliti, već će se zajedno prikloniti HDZ-u", ocijenio je Gjenero.

"Kod manjina postoje bitne razlike. Dva manjinska zastupnika već su se izjasnila da će ići s HNS-om. Za SDSS i Furia Radina se ne zna kako će se ponašati, no nije isključeno da će poduprijeti HDZ. Iako je Šemso Tanković najavio da će ići s SDP-om, on je bio i s HDZ-om, pa ne bi apriori govorio da je on na strani SDP-a", smatra Gjenero.

"Neće biti ponovljenih izbora"

Upitali smo našeg sugovornika postoji li mogućnost ponavljanja izbora, na što je on odgovorio: "Ne, do ponovljenih izbora neće doći".

O ulozi predsjednika Mesića Gjenero je rekao: "Predsjednik Mesić je jasno rekao kako će mandat povjeriti onome tko ga uvjeri da je sposoban formulirati stabilnu Vladu. U svojoj odluci će se voditi poštivanjem biračke volje i stabilnošću demokratskog poretka. Ne vjerujem da bi Mesić učinio nešto što bi dovelo do destabilizacije politike u zemlji".

I.M.
Foto: L.T. / S.G.F.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara