"Glas koncila": Kako se pripremiti za izbore?

GOTOVO sve hrvatske političke stranke morale bi prije predstojećih parlamentarnih izbora održati svoje sabore te na njima u strogo demokratskoj proceduri i ozračju omogućiti da u prve redove dođu mladi, stručni, sposobni i etični ljudi kojima nije najvažnija fotelja, nego opće dobro hrvatske nacije, piše najnoviji broj ´Glasa Koncila´.

List u komentaru ´Kako se pripremiti za izbore?´ ističe kako ovoga časa, objektivno, nitko nije spreman za kvalitetne parlamentarne izbore, ni stranke jer ne mogu ponuditi oblik vladavine realne parlamentarne demokracije, ni birači jer nemaju jamstva da bi sadašnja stranačka vodstva bila sposobna za vladanje koje bi bilo stvarno služenje općemu dobru i hrvatskim nacionalnim interesima.

´Današnja Hrvatska prošla je već suviše teške traume i poteškoće da bi smjela i dalje prolaziti i zlo vladavine stranačkih rigidnih vodstava´, ocjenjuje list.

Smatra kako bi iskustvo sa sadašnjom koalicijskom vlašću trebalo biti velika škola za sve birače, pa i za vjernike s pravom glasa.

Napominjući kako će najvjerojatnije i sljedeća vlast nužno biti koalicijska, list upozorava kako bi Hrvatski sabor, ne samo po Ustavu nego i u stvarnosti, trebao biti najvažnije političko tijelo u Hrvatskoj. Da bi se to postiglo prijeko je potrebno da u njega uđu najsposobniji ljudi, kvalificirani za sva područja društvenoga života, a ne samo politički teoretičari ili politički poslušnici.

´Želi li sadašnja hrvatska vladajuća koalicija zaista dobro Hrvatskoj i svim njezinim građanima, onda će pri donošenju izbornoga zakona omogućiti biračima da stvarno biraju konkretne ljude, a ne stranačke ili nezavisne liste´, piše list.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara