"Glasalo se u tuđe ime, dijelile se zahvalnice, kršila se predizborna šutnja"

UDRUGA za nadgledanje izbora i promicanje parlamentarne demokracije Elekta, izvijestila je kako su prvog dana glasanja u XI. izbornoj jedinici, izbori za Hrvatski sabor protekli uglavnom bez većih nepravilnosti. Naime, 227 promatrača Elekte u XI. Izbornoj jedinici, do 19 sati nije prijavilo značajnija kršenja izbornih pravila i procedure, iako je bilo glasanja u tuđe ime, dijeljenja zahvalnica za glasovanje i kršenja predizborne šutnje.

Na većini biračkih mjesta nije bilo kršenja izbornih procesa i procedura, a izborni proces tekao je bez većih problema, izvijestila je Elekta. Na pojedinim biračkim mjestima u Žepču i Širokom Brijegu, tijekom glasanja su se povremeno stvarale gužve, no nakon intervencije promatrača uvjeti glasovanja su poboljšani. Uočene pogreške su uglavnom odmah i ispravljene.

Od ozbiljnijih kršenja izbornih pravila i procedure, na biračkom mjestu 110 u Tuzli članovi biračkog odbora omogućili su u tri slučaja glasanje u tuđe ime. Promatrači Elekte podnijeli su zbog tog slučaja prijavu Državnom izbornom povjerenstvu. Na biračkim mjestima 109 i 111 u Tuzli primijećeni su plakati HDZ-a, na što je upozoren birački odbor, a plakati su uklonjeni.

Dijelile se i zahvalnice

Promatrači Elekte tijekom dana zaprimili su i prijave građana o navodnim zahvalnicama koje biračima nakon glasanja na biračkim mjestima u Širokom Brijegu dijele aktivisti Narodne stranke Radom za boljitak. Promatrači na terenu još uvijek prikupljaju informacije i u slučaju da se utvrdi kršenje izbornog zakona i procedura proslijedit će prijavu nadležnom povjerenstvu.

Na biračkim mjestima u Širokom Brijegu zabilježen je veći broj birača koji nisu bili uvedeni na birački popis odnosno imaju prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj te nisu mogli glasovati u XI. Izbornoj jedinici, a nisu se prethodno registrirali ili imaju problema s registracijom za glasovanje u inozemstvu. Prema izjavama koje su promatrači Elekte prikupili u spomenutim slučajevima, glasači koji su obavili prethodnu registraciju potvrde za glasanje trebali bi dobiti tijekom nedjelje.

Izbornu šutnju prekršili i Zelena lista i HTV

Elekta je zaprimila i prijavu o kršenju izborne šutnje od strane građana koji želi ostati anoniman, a odnosi se na prijem tekstualne poruke kojom se za vrijeme trajanja izborne šutnje poziva na glasanje za Zelenu listu. Poruka elektroničke pošte poslana je u 1.25, iza ponoći, 24. studenog 2007. godine, a poslana je na oko stotinu adresa. Prijava građana proslijeđena je Državnom izbornom povjerenstvu.

Elekta je, također, obavijestila Državno izborno povjerenstvo o kršenju pravila o izbornoj šutnji koje je prekršila Hrvatska radio televizija, objavom vijesti koja se odnosi na rejting političkih stranaka na 118 stranici teleteksta HTV-a.

I.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara