Glasnović ima novi termin: Jugozomboid

Glasnović ima novi termin: Jugozomboid

Foto: Patrik Macek/Pixsell

GLAVNIM uzrokom podjela u Hrvatskoj nezavisni saborski zastupnik Željko Glasnović u četvrtak je u saboru označio nikada javno raskrinkani karakter bivšega jugo-komunističkog režima te je problematizirao neka kadrovska rješenja u diplomaciji Republike Hrvatske.

"Glavni uzrok zla i podjela u Hrvatskoj je nikad javno raskrinkan karakter jugo-komunističkog režima i genocid počinjen nad hrvatskim narodom - genocid, aristocid, a najgore memoricid", izjavio je saborski zastupnik Glasnović nakon zatražene stanke.

Istaknuo je kako u nekim državama postoje instituti za nacionalna sjećanja, ne i u Republici Hrvatskoj.

"Oni njeguju svoje sjećanje, nisu ga pomeli pod tepih kao mi", rekao je zastupnik Glasnović te je Hrvatsku usporedio s čovjekom koji se svako jutro probudi s novim napadom amnezije.

"Ništa ne znamo o sebi, niti djeca znaju išta", ocijenio je.

"Stara mantra jugozomboida, 'Zaboravite prošlost, (okrenite se) budućnosti' je zastrašujuća. To znači da treba ukinuti povijest, političke znanosti, antropologiju....", rekao je saborski zastupnik  Glasnović i dodao:  "Kad vam netko od nepismenih medija to kaže, čast izuzecima, okrenite se na drugu stranu i prekrižite".

Aktualnu raspravu o odlukama Povjerenstva za suočavanje s prošlošću iskoristio je kako bi upitao što to danas imamo u hrvatskim diplomatskim krugovima.

"Imamo u Danskoj primjer Frane Krnića, konzula; tamo radi čovjek stari udbaš", rekao je Glasnović.

Mrak Taritaš o odluci Povjerenstva

"Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću nakon godinu dana ipak je donijelo odluku koja izgleda otprilike kao da u zakonu kažemo da se automobil može voziti uz ograničenje alkohola u krvi od 0,5 promila. A onda, u zakonu kažemo i da postoje iznimke: recimo za Martinje se može voziti i s više ili pak u dijelovima zemlje gdje se tradicionalno proizvodi vino, i tamo se može imati veći postotak alkohola u krvi", rekla je saborska zastupnica Glasa Anka Mrak Taritaš.

Živimo, kaže, u zemlji gdje je nešto protuustavno osim iznimno protuustavno. Dodaje kako ne vidi razloga da se za nešto kaže da je protuzakonito ili zakonito, osim iznimno.

"To nije dobro u smislu poruke i stava", zaključila je Mrak Taritaš.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara