Glavaš iz Zenice poručio Sanaderu, Kosorici i Šeksu: "Jebo vam ja mater!"

Glavaš iz Zenice poručio Sanaderu, Kosorici i Šeksu: "Jebo vam ja mater!"

Foto: Index / Arhiva

UŽASNUT sam i ogorčen ovom presudom, tako je Branimir Glavaš iz zeničkog zatvora za Index.hr prokomentirao presudu Gotovini i Markaču. "Ova je presuda stigma hrvatskom narodu i s njom je hrvatski narod obilježen kao zločinački, a što se dogodilo prvi put u 14 stoljeća", kaže Glavaš.

Za ovakvu su presudu krive sve hrvatske vlade, na čelu s Ivom Sanaderom, Jadrankom Kosor i Vladimirom Šeksom, kaže nam Glavaš, dodajući kako ne želi amnestirati ni Vladu Ivice Račana te sve one dužnosnike i osobe koje su dilale razne transkripte Haškom sudu. Nabrojanoj trojci Branimir Glavaš kratko je poručio: "Jebo vam ja mater!"

Lesar: Od početka je jasno da slučaj ima i političku dimenziju

"Od samog početka je jasno da osim pravnog ovdje ima i političkih elemenata, a što je bilo jasno iz obrazloženje presude", kazao je za Index šef Hrvatskih laburista Dragutin Lesar komentirajući presudu hrvatskim generalima.

Po njegovom mišljenju to najbolje dokazuje rečenica o nezakonitom djelovanju protiv Krajine. "Ja tu rečenicu ne mogu razumjeti. Tu je ta politička dimenzija jasna", kaže nam Lesar. Prvi čovjek laburista ipak smatra kako će ove teze na Apelacijskom sudu biti oborene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Don Ivan Grubišić: Na hrvatskoj je Vladi da ospori da je Oluja bila zločinački pothvat

"Ja osobno s tim ljudima koji u osuđeni suosjećam i osobno sam im zahvalan što su doprinijeli da imamo svoju državu. Ali ukoliko je krivnja dokazana, neka ta istina bude i pravda pa barem propao svijet. Ovo kažem ukoliko je krivnja dokazana, ali ovdje postoje sumnje da je ovo politički sud, i u tom  smislu ogorčenje koje je zahvatilo hrvatske građane je deprimirajuće i izaziva revolt", komentirao je za Index presudu don Ivan Grubišić iz Saveza za građansku i etičku Hrvatsku. "Osobno bih poručio građanima Hrvatske da sačuvaju mir, dostojanstvo i ponos. Ako je krivnja generala dokazana, onda neka izdrže i treba im dati potporu i moliti za njih, ali pravde treba biti ako je zločin počinjen", ističe don Grubišić.

Govoreći o kategorizacije Oluje kao zločinačkog pothvata, don Grubišić smatra kako je Hrvatska imala pravo osloboditi okupirane teritorije te je, po njegovu mišljenju bila legitimna. "Ukoliko je bilo zločina, onda smo to mi trebali sankcionirati kod kuće, a to smo propustili napraviti. Sada je došlo na red da to radi Haški sud, ali taj dio treba Vlada odraditi. Sada se može uložiti žalba na presudu, i slijedi postupak dokazivanja i osporavanja, a na hrvatskoj je Vladi da ospori da je Oluja bila zločinački pothvat", zaključuje don Grubišić.

Darinko Kosor: Krivi su Mesić i sve Vlade od 2000. do danas!

"Stav HSLS-a o presudi je isti kakav je bio i o optužnici", priopćio je Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a, nakon što je Haški sud osudio Antu Gotovinu na 24, a Mladena Markača na 18 godina zatvora.

HSLS nikada neće prihvatiti presudu o udruženom zločinačkom pothvatu, ističe Kosor, koji smatra da se radi o presudi hrvatskoj državi. "Tražimo od Vlade RH da nas kao građane zaštiti te da učini sve da u žalbenom postupku ospori presudu radi naše djece, radi budućih generacija", kaže Kosor.

Predsjednik liberala tvrdi da je ova presuda dokaz da je Haški sud politički sud, te da u međunarodnom pravu postoje različiti kriteriji za velike i male narode. "Kao sukrivce u ovom postupku vidimo djelovanje bivšeg predsjednika RH Stjepana Mesića te pasivnost u djelovanju svih Vlada od 2000. godine do danas", kaže Kosor.

Josip Friščić: Suđeno je Domovinskom ratu

Predsjednik HSS-a Josip Friščić smatra kako je na suđenju Gotovini, Čermaku i Markaču suđeno Domovinskom ratu.

"Zasigurno se ni jedan hrvatski rodoljub ne može složiti da je ono što je najsvjetliji dio Domovinskog rata, Oluja, kroz ovu presudu suđena kao udruženi zločinački pothvat", kazao je predsjednik HSS-a Josip Friščić te dodao kako su odvjetnički timovi trojice generala dobro radili, a da se haški tužitelji nisu niti trudili dokazivati individualnu odgovornost optuženih generala.

"Poruka Haagu: Jeben van mater po svin točkama opužnice"

Odmah nakon izricanja presude na Facebooku je formirana grupa koja je u manje od tri sata prikupila više od 18.000 članova, a brojka dramatično raste iz minute u minutu. Grupa nosi naziv "Poruka Haagu: Jeben van mater po svin točkama opužnice", a s obzirom na oblik prezenta prvog lica jednine može se očekivano zaključiti da ju je osnovao netko iz Dalmacije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara