"Glavaš je ponavljao da sve Srbe treba pobiti"

PRED istražnim sucem Županijskog suda u Zagrebu novi svjedok je izjavio kako je čuo da je Branimir Glavaš u nekoliko navrata kazao da sve Srbe treba ubiti. Špekulira se da se radi o bivšem djelatniku SIS-a Andriji Getošu, koji nije želio potvrditi niti demantirati da je svjedok, a prema drugom izvoru riječ je o pripadniku Branimirove osječke bojne.

"Sve ih pobijte i bacite u Dravu."- prisjetio se svjedok rečenice koju je nekoliko puta čuo od Glavaša. Prema nekim informacijama novi svjedok pred sucem zagrebačkog Županijskog suda ispitan je u utorak, a prema nekim se to dogodilo već u ponedjeljak, odmah nakon što je Vrhovni sud odobrio da se svjedok sasluša u Zagrebu, a ne, kako je ranije određeno, u Osijeku.

Spis ispitivanja svjedoka je dostavljen Državnom odvjetništvu potvrđeno je na Županijskom sudu,ali ništa više od toga nisu željeli reći.

Prema informacijama koje su procurile, svjedok je izjavio da su civili bili dovođeni u garaže Sekretarijata za narodnu obranu u Osijeku gdje ih se više dana tuklo i zlostavljalo na druge načine. Novi svjedok tvrdi da je sa svime bio upoznat Branimir Glavaš, te da se ništa nije radilo bez njegova znanja.

Svjedok je izjavio da je u nekoliko navrata čuo kako Branimir glavaš izgovara rečenicu: "Sve ih pobijte i bacite u Dravu". Jesu li to samo bile riječi, ili su one provođene u djela, pokazat će daljnja istraga.

Nije poznato je li sam svjedok vidio smaknuća civila srpske nacionalnosti, a navodno je izjavio da je i sam Glavaš fizički maltretirao zarobljene civile.

Tko je novi svjedok za sada se može samo nagađati. Prema nekim izvorima radi se o pripadniku BOB-a, a prema drugim o bivšem djelatniku SIS-a Andriji Getošu. S njegovim se imenom ne kalkulira samo zbog pozicije koju je imao tijekom ratnih događanja, već i zbog činjenice da je prijateljevao s Vladimirom Šeksom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Getoš je sve veze s Glavašem raskinuo prilikom konstituiranja skupštine Osječke županije kada je trebao postati vijećnik. Razišli su se iako su tijesno surađivali prije lokalnih izbora, a bio je na Glavaševoj nezavisnoj listi.

U novom broju Globusa navodi se da glavni državni odvjetnik Mladen Bajić pokreće istragu o načinu na koji je Branimir Glavaš, bivši slavonski župan, stekao nekoliko izuzetno vrijednih nekretnina.

Bajić je od Ministarstva finacija zatražio da ispita porijeklo Glavaševe imovine. Poznato je da je stan u Osijeku Slavonskoj banci prodao za 280,000 njemačkih maraka, te da je kupio novi od 200 metara četvornih za 190,000 njemačkih maraka.

Stan koji je Glavaš prodao ima 155 metara četvornih, a koštao ga je samo 3700 njemačkih maraca. 1993. stan u samom središtu grada Glavaš je dobio na temelju Zakona o privremenom korištenju stanova iz 1991., a u njemu je ranije živio liječnik srpske nacionalnosti.

Iako zakonski to nije bilo moguće, Glavaš je uspio ostvariti stanarsko pravo, tvrdi Globus. Uz navedni stan, Glavaš je vlasnik raskošne vikendice u Lokoranu na otoku Ugljanu te obiteljske kuće na periferiji Osijeka.

Državno odvjetništvo traži da se ispita vrijednost i porijeklo Glavaševe imovine, pa će se na temelju prijavljenog poreza, podaci usporediti s onim koje je Glavaš naveo u imovinskoj kartici koju je ispunio dok je bio saborski zastupnik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara