Glavni državni inspektor zaprijetio trgovcima koji budu dizali marže

Glavni državni inspektor zaprijetio trgovcima koji budu dizali marže
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

GLAVNI državni inspektor Andrija Mikulić na konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite u 14 sati odgovarao je na novinarsko pitanje o trgovcima koji dižu marže na proizvode za koje je vlada propisala maksimalnu cijenu.

Govoreći o kontroli cijena maski, budući da se u nekim trgovinama prodaju po visokim cijenama, rečeno je da je napravljeno više od 800 nadzora.

"Ustanovili smo da su trgovine te marže dizale kontra zakona. Imamo situacije vezano za brašno gdje se marža dizala 30 posto. Za maske je rekorder s 595 posto dignutom maržom. Kazna je od 10 do 100.000 kuna. Dao sam nalog da se ide s maksimalnom kaznom. Do danas je naplaćeno preko milijun kuna kazni za pravne osobe", rečeno je.

"Oni koji dižu marže suprotno odlukama vlade i zakonima, ako ih uhvatimo dva ili više puta, neće biti druge opcije nego da navedemo ta imena javno. To je u rangu ratnog profiterstva u ovoj situaciji", rekao je Mikulić.

I na stranici koronavirus.hr oglasili su se o ovom pitanju.

"Kreće se u kažnjavanje pravnih osoba kaznama od 10 do 100 tisuća kuna. Dan je nalog da kazne budu maksimalne, uz zatvaranje na 30 dana za veletrgovine. Kod trgovina na malo izdavat će se rješenja sa zabranama te prakse", stoji u objavi na Twitteru.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara