Glavni odbor HSS-a: Potpora Tomčiću i stranačkom vodstvu

PREDSJEDNIK HSS-a Zlatko Tomčić i najuže vodstvo te stranke dobili su danas gotovo jednoglasnu potporu Glavnog odbora za daljnje vođenje stranke iako je HSS na nedavnim parlamentarnim izborima ostvario loš izborni rezultat.

"Bili smo uzdrmani lošim izbornim rezultatom, no glave su se do danas ohladile, stranka je homogena, monolitna i spremna za nove izazove", ustvrdio je Tomčić nakon višesatne sjednice Glavnog odbora.

Glavni odbor složio se s ocjenom stranačkog vodstva da je za loš izborni rezultat kriva umrtvljenost stranačkog rada na terenu, a ne izborna strategija.

Tomčić je rekao da je zbog izbornih rezultata ponudio ostavku, no da je ona odbijena s jednim glasom "za". Tko je glasovao za Tomčićevu ostavku, nije poznato s obzirom na to da je Glavni odbor radio bez nazočnosti javnosti.

Predsjednik HSS-a je rekao da su mandate nudili i drugi stranački dužnosnici, kako je bilo prijedloga da se cijela stranka testira na stranačkoj skupštini, ali sve je to odbijeno uz ocjenu da se "stranka ne smije previše baviti sama sobom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Odbijeni su i prijedlozi da se ide u nove unutarstranačke izbore na svim razinama - umjesto toga, izbori će se održati samo ondje gdje je HSS imao iznimno loše izborne rezultate, rekao je Tomčić.

Prenio je da je na Glavnom odboru bilo "kritike i samokritike, ali i spoznaje da se stranka brzo oporavlja od lošeg izbornog rezultata".

Predsjednik HSS-a je istaknuo da je Glavni odbor podupro zaključak stranačkog vodstva da HSS ne prihvaća koaliciju s HDZ-om, ali da će pri glasovanju u Saboru o povjerenju Vladi Ive Sanadera HSS-ovci dići ruke za. U svim drugim slučajevima stranka će odlučivati vodeći se stranačkim stajalištima i nacionalnim interesima, rekao je Tomčić.

Odbio je tvrdnje predsjednika HSP-a Ante Đapića, po kojima HSS i nije prava oporba, poručujući Đapiću kako, da je u njegovoj situaciji, "ne bi na taj način rješavao frustracije zbog neulaska u obećanu koaliciju s HDZ-om i Sanaderom".

Predsjednik HSS-a je rekao da Glavni odbor nije raspravljao o HSS-ovim kandidatima za dužnost potpredsjednika Sabora, te da bi se ime te osobe i predsjednika HSS-ova kluba zastupnika u Saboru moglo znati nakon što se sutra sastanu oporbene saborske stranke.

Redovita, izvještajna skupština HSS-a najavljena je za siječanj ili veljaču, i s njom će stranka ući u obilježavanje 100. obljetnice osnutka, rekao je Tomčić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara