Glavni planer napada 11. rujna "propjevao" u Guantananamu

Glavni planer napada 11. rujna "propjevao" u Guantananamu

KHALID SHEIKH MOHAMMED, nekadašnji visoki dužnosnik "Al Qaede" zadužen za planiranje najvažnijih terorističkih akcija - uključujući napade 11. rujna - priznao je američkim vojnim istražiteljima u Guantanamu svoje učešće u tom, kao i planiranje niza napada koji su spriječeni njegovim uhićenjem.

 "Za operaciju 11. rujna sam bio odgovoran od A do Ž", stoji u njegovoj izjavi čiji je transkript, dug 26 stranica, jučer objavio Pentagon.

Mohammed je također priznao odgovornost za prvi napad, odnosno pokušaj rušenja tornjeva WTC-a u New Yorku u veljači 1993. godine. Također je sebi pripisao odgovornost organizacije terorističkih napada na izraelske turiste u Keniji i bombaški masakr australskih turista na indonežanskom Baliju, kao i otmicu, a potom odrubljivanje glave Daniela Pearla, novinara "Wall Street Journala" koji je istraživao "Al Qaedu" u Pakistanu.

Mohammed je također ustvrdio kako je u planu bilo daleko više terorističkih napada od onih 11. rujna, uključujući i neke za koje se vjeruje da bi imali još krvavije posljedice. Tako su se Mohammedove mete trebali biti Toranj Sears u Chicagu, Empire State Building i njujorška burza, Panamski kanal, aerodrom Heathrow i "Big Ben" u Londonu.

Mohammed je sudjelovao i u planovima za atentate na bivše američke predsjednike Cartera i Clintona, papu Ivana Pavla II, američka veleposlanstva u Aziji i Africi, kao i uništenje naftnih postrojenja tvrtke za koju se vjerovalo da je u vlasništvu Henryja Kissingera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom saslušanja je Mohammed ustvrdio da je za vrijeme svojeg višegodišnjeg zatočeništva bio "mučen", a samo u jednoj rečenici je izrekao nešto što bi se moglo nazvati kajanjem za svoja zlodjela. Teroristički vođa je rekao kako "ne voli ubijati žene i djecu".

Pored Mohammeda su iza zatvorenih vrata saslušavani i Mohammedovi pomoćnici  Abu Faraj al-Libi i  Ramzi Binalshibh. Njih dvojica, međutim, nisu osobno sudjelovala, nego su ih predstavljali odvjetnici, s time da je al-Libi podnio posebnu izjavu.

43-godišnji Mohammed je uhićen 2003. godine u Pakistanu, a potom godinama držan i ispitivan u tajnim CIA-inim zatvorima širom svijeta. U rujnu 2006. Mohammed je premješten u Guantanamo.  Tamo će ga, zajedno s 13 osumnjičenih terorista kojima su američke vlasti dale status "neprijateljskih boraca", na temelju prethodnog saslušanja izvesti pred posebne vojne komisije, odnosno sudove gdje bi trebali odgovarati za svoja teroristička djela.

D.A.Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara