Gong: DIP korektno odradio posao i dobro surađivao s Gong-om

UDRUGA Građani organizirano nadgledaju glasovanje (GONG) u večerašnjem preliminarnom izvještaju o nedjeljnim parlamentarnim izborima ocijenila je da je Državno izborno povjerenstvo (DIP) korektno odradilo svoj posao u organizaciji izbora te vrlo dobro surađivalo s GONG-om.

U priopćenju GONG ipak ističe da, bez obzira na korektan rad DIP-a, u toj udruzi i dalje smatraju da je DIP potrebno profesionalizirati kao stalno tijelo s obzirom na količinu posla i kratkoću rokova u izbornom postupku.

Opća GONG-ova ocjena tek završenih parlamentarnih izbora je da su se u pravilu provodili sukladno izbornim propisima, iako je bilo problema s glasovanjem pripadnika nacionalnih manjina, popisima birača i kršenjem izborne šutnje.

GONG ocjenjuje da je profesionalnost i educiranost biračkih odbora varirala od vrlo lošega do odličnoga te da su neke uočene nepravilnosti uspješno otklonjene u suradnji s tijelima za provedbu izbora.

Što se pak tiče izbornih povjerenstava izbornih jedinica, gradskih i općinskih izbornih povjerenstva te biračkih odbora, u GONG-ovu priopćenju navodi se da su izborna povjerenstva uglavnom dobro surađivala s tom udrugom. Dodaje se kako je, međutim, GONG zaprimio primjedbe građana i imenovanih članova biračkih odbora vezane za sastav biračkih odbora. U navedenim slučajevima, imenovanja stranačkih članova biračkih odbora bila su poništena bez zakonski utemeljenoga objašnjenja što je, smatraju u GONG-u, moglo utjecati na povjerenje birača u izborni proces. Osim toga navodi se da je dan prije izbora GONG zaprimio brojne dojave imenovanih članova biračkih odbora koji nisu znali za koje su biračko mjesto imenovani te da ih nitko nije kontaktirao u vezi dogovora za izborni dan.

I dok je Ministarstvo pravosuđa, uprave i lokalne samouprave prihvatilo poticaje GONG-a vezane za olakšavanje ostvarivanja biračkoga prava svim građanima, GONG ocjenjuje da je to ministarstvo nedovoljno, nepravovremeno i biračima nerazumljivo obavještavalo javnost o popisu birača.

Kad je riječ o tijeku izbora GONG upozorava da ih je pratilo učestalo kršenje izborne šutnje od strane stranaka i njihovih simpatizera te da je policija imala dvadesetak intervencija koje su se uglavnom odnosile na remećenje javnoga reda i mira od strane alkoholiziranih birača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zabilježena su i kršenja pravila izbornoga procesa kao što su: nagovaranje na glasovanje, obiteljsko glasovanje i neprovjeravanje identiteta birača, verbalni napadi i nasilje, višak listića u glasačkim kutijama te slučajevi da su građani došli na glasovanje, a već su bili zaokruženi.

Tijekom izbornoga dana GONG je zaprimio 2053 upita građana koji su se najčešće tužili na kršenje izborne šutnje, ugroženost tajnosti glasovanja, neobilježenost biračkih mjesta te pritužbe na biračke odbore. Brojni pripadnici nacionalnih manjima žalili su na način glasovanja nacionalnih manjina i osjećaja kao da su građani drugoga reda i negodujući što su ih birački odbori tražili u posebnim popisima i javno pitali za njihovu nacionalnu pripadnost.

U priopćenju se navodi da je GONG proveo ad hoc istraživanje o pripremljenosti diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske za glasovanje u inozemstvu kojemu je cilj bio utvrditi koliko su predstavništva educirana o izbornom procesu.

Dva tjedna prije izbora na 60-ak diplomatsko-konzularnih predstavništava poslan je e-mail s privatnim upitom o načinu glasovanja na koji su u roku od tjedan dana e-mailom odgovorili iz 34 predstavništava od kojih su svi, osim onih iz Muenchena i Tokyja, sadržavali točne informacije i upute.

O svim slučajevima kršenja izborne šutnje GONG je obavještavao županijska, gradska i općinska izborna povjerenstva, kontaktirao s DIP-om, misijama OESS-a i ODIHR-a u RH i svima na koje su se informacije odnosile i sa svima ostvarilo odličnu suradnju.

Završni GONG-ov izvještaj o Izborima za izbor zastupnika u Hrvatski sabor 2003. uslijedit će nakon obrade svih zaprimljenih obrazaca za izvještavanje promatrača te nakon što se iscrpe sva pravna sredstva za zaštitu biračkoga prava i proteknu rokovi za njihovo podnošenje. U tom će se izvještaju naći cjelovita ocjena izbornoga procesa te preporuke GONG-a nadležnim institucijama za unaprjeđivanje izbornoga procesa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara