GONG: Institucije ne mare za transparentnost

GONG: Institucije ne mare za transparentnost
Foto: Pixsell/Patrik Macek

IZ GONG-a su prozvali institucije za nemar jer još nema akcijskog plana za provedbu politike otvorenih podataka iako je najavljeno da će se on objaviti 19. listopada, a usporedno se, kako dodaju, počeo naplaćivati pristup otvorenim podacima.

Također, u povodu izbora novog povjerenika za informiranje Zorana Pičuljana, GONG je izrazio zabrinutost zbog slabog odziva za vodeće mjesto "jedne nezavisne institucije koja zagovara ustavno pravo građana i građanki da budu informirani o djelovanju vlasti" te je podsjetio kako se na prvi javni poziv odazvao samo jedan kandidat, i to Pičuljan, a izbor povjerenika kasnio je gotovo mjesec dana.

GONG je ocijenio da pritisak vlade na "redom sve nezavisne institucije kojima je dužna polagati račune za svoj rad djeluju demotivirajuće na stručnjakinje i stručnjake koji svoje kompetencije nisu voljni izložiti takvim političkim pritiscima".

"Mrtvo slovo na papiru"

Povjerenik za informiranje mjerodavan je za provođenje Zakona o pravu na pristup informacijama, koji GONG naziva "jednim od ključnih antikorupcijskih alata", a ključan je i za provedbu politike otvorenih podataka za koju i dalje nema akcijskoga plana. 

Iz GONG-a objašnjavaju kako im je Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva na upit o datumu donošenja akcijskoga plana dostavio odluku o imenovanju članova koordinacije (https://www.gong.hr/media/uploads/odluka.pdf), koja nije javno objavljena iako bi "trebala biti javno dostupna prema Poslovniku Vlade i prema interesu transparentnosti" te su im rekli da se na akcijskome planu radi i da bi prijedlog uskoro trebao biti poslan u proceduru. 

Akcijski plan je dokument koji bi trebao definirati konkretne mjere provedbe politike otvorenih podataka i bez njega je "ona mrtvo slovo na papiru", istaknuli su iz GONG-a.

Podsjetili su i da se pristup otvorenim podacima naplaćuje od listopada, kada je na snagu stupila Uredba o troškovima ponovne uporabe informacije vlade. 

"Kašnjenje s akcijskim planom i uvođenje cjenika za korištenje otvorenih podataka upućuju na rastući nemar institucija, koje aktivno sabotiraju proces povećanja transparentnosti u javnom sektoru", zaključuje GONG.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara