GONG o načinu glasovanja pripadnika manjina

NEVLADINA udruga GONG podsjeća pripadnike nacionalnih manjina da mogu na biračkom mjestu odlučiti hoće li glasovati za liste izbornih jedinica ili za kandidate nacionalnih manjina.

Ako pripadnik nacionalne manjine odluči glasovati za listu izborne jedinice, birački odbor ispisat će takvog birača na biračkom mjestu s Izvatka iz popisa birača za nacionalne manjine i upisati ga u Izvadak iz popisa birača za liste izbornih jedinica.

Ako je biraču u popisu birača nacionalnost nepoznata ili se izjasnio kao neopredijeljen, također ima pravo izabrati želi li glasovati za kandidate nacionalnih manjina. Njega će birački odbor na biračkom mjestu ispisati iz Izvatka iz popisa birača za liste izbornih jedinica i upisati u Izvadak iz popisa birača za pripadnike nacionalnih manjina.

Sukladno odredbama Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor, pripadnici nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj imaju pravo birati osam zastupnika u Sabor koji se biraju u posebnoj, 12. izbornoj jedinici, koju čini područje Republike Hrvatske.

Birački odbor dužan je upoznati pripadnike nacionalnih manjina s načinom glasovanja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara