GONG upozorava: Dodjela subvencija na stambene kredite obavijena maglom

GONG upozorava: Dodjela subvencija na stambene kredite obavijena maglom

Foto: Pixsell/Goran Stanzl

DANAS je počelo nadmetanje za državne subvencije za stambene kredite. Bankarski kuriri cijelu noć čekali su ispred Agencije za posredovanje nekretninama (APN) kako bi jutros, od 7.30, predali zahtjeve za kredite.

Prema neslužbenim podacima, prva na redu u 7,30 sati za predaju dokumentacije u urudžbeni ured bila je Erste banka, koja je predala 203 zahtjeva, slijedi Zagrebačka banka s 343 zahtjeva, Privredna banka Zagreb s 283, Hrvatska poštanska banka s 34, OTP banka s 44 te, zaključno s trenutkom dok je novinarima bio dopušten boravak u prostorijama Agencije, Splitska banka s 31 zahtjevom. Subvencije će se odobravati prema redoslijedu njihova urudžbiranja u prostorijama APN-a.

>> SUBVENCIONIRANI KREDITI Bankarski kuriri cijelu noć čekali pred APN-om

Vlada je osigurala novac za subvencioniranje samo 1500 kredita. Subvencionirane kredite odobravat će deset banaka, uz kamatu od 3,04 do 3,75 posto.

GONG upozorio na netransparentnost postupka


Tim povodom GONG je u svojem priopćenju upozorio na netransparentnost cijelog postupka i velike mogućnosti pogodovanja "preko reda". Pozvao je APN da javnosti objasni na koji način će biti osiguran nadzor nad zakonitošću subvencioniranja kamata na stambene kredite.

Priopćenje GONG-a donosimo u cijelosti.

"S obzirom na ozbiljne nedostatke u transparentnosti propisane procedure i velike mogućnosti pogodovanja "preko reda", GONG poziva Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja i Agenciju za pravni promet i posredovanje nekretninama da potpunim i točnim informacijama cijeloj javnosti objasne kako će osigurati transparentnost cijelog procesa odobravanja i nadzora nad zakonitošću subvencioniranja kamata na stambene kredite", piše u priopćenju.

Ključna pitanja ostala bez odgovora

"Zbog nepravovremene objave ovih informacija, GONG je prošlog tjedna od APN zatražio odgovore na konkretna pitanja, no umjesto odgovora, GONG je dobio poziv u prostorije APN-a. Ključna pitanja tako i dalje ostaju bez odgovora:

Na koji način će APN proaktivno, na dnevnoj razini, osigurati javnosti pristup informacijama o ispunjavanju uvjeta za davanje kredita, odobravanju kredita, točnom vremenu zaprimanja potpunih zahtjeva te nekorištenju kredita u skladu sa Zakonom o subvencioniranju stambenih kredita? Hoće li APN dnevno izvještavati putem web stranice samo zaprimljene ili i riješene predmete? Na koji način će funkcionirati redomat, odnosno, podrazumijeva li on implementaciju istog softvera u svim bankama pa se predajom zahtjeva u bilo kojoj banci dobije jedinstveni redni broj, ili se radi o određivanju rednog broja pristizanja u APN?

Kako će APN kontrolirati rad banaka, radi osiguranja transparentnosti uloge banaka u ovom procesu i sprečavanja potencijalnih zloupotreba (npr. rješavanje zahtjeva mimo redoslijeda prvenstva), a s obzirom na ulogu banaka u zaprimanju i obradi zahtjeva? Ako se u redomatu radi o određivanju rednog broja pristizanja u APN, čime se ostavlja velika mogućnost netransparentnom radu banaka, kakvu kontrole APN planira primjenjivati nad bankama kako bi se onemogućile koruptivne radnje unutar samih banaka?", dodaje se u priopćenju GONG-a.

Uveden redomat i dnevna izvješća o zahtjevima putem weba

"Prethodno je APN djelomično odgovorio na pitanja koja mu je GONG postavio, navodeći da je preventivno ustrojio ljudske resurse i raspored poslova u periodu subvencioniranja kamata na stambene kredite, kao i opise poslova pojedinih zaposlenika u cilju transparentnijeg poslovanja, da APN uvodi princip rada redomata za potrebe zaprimanja kreditnih zahtjeva poslovnih banaka te da će dnevno izvještavati putem web stranice o zaprimljenim predmetima, broju predmeta, iznosu iskorištenog raspoloživog novca, kao i preostalom iznosu raspoloživih sredstava", zaključuje se u priopćenju GONG-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara