Facebook, Google i ostali krenuli u sudsku borbu protiv Trumpove zabrane

Facebook, Google i ostali krenuli u sudsku borbu protiv Trumpove zabrane

Foto: Getty

GOTOVO sto kompanija napredne tehnologije, među kojima Facebook, Google, Microsoft i Twitter predale su zahtjev sudu protiv uredbe Donalda Trumpa kojom se ograničava imigracija iz zemalja koje američki predsjednik smatra prijetnjom.

Taj dokument potpora je pravosudnoj proceduri koja je u tijeku protiv provedbe predsjedničke izvršne uredbe.

Uredba koju je 27. siječnja potpisao Donald Trump od petka je suspendirana a ona brani ulazak na američki teritorij državljanima sedam većinski muslimanskih zemalja (Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena).

"Velika šteta američkoj trgovini, inovacijama i rastu"


Predan u noći na ponedjeljak saveznom prizivnom sudu, dokument koji ima 97 potpisnika kaže da protuimigrantska mjera predstavlja veliku štetu "američkoj trgovini, inovacijama i rastu" poslovnog sektora.

Uredba limitira izbor novih kadrova i lišava industriju novih talenata, prijeti trgovinskim operacijama i smanjuje mogućnosti tvrtki da privlače ulaganja u SAD, kaže se u tekstu čije su dijelove prenijeli američki mediji.

Kolijevka kompanija napredne tehnologije, Silikonska dolina, zapošljava tisuće imigranata i posebno je pogođena novom uredbom.

Među ostalim potpisnicima su i AirBnb, Dropbox, eBay, Intel, Kickstarter, LinkedIn, Lyft, Mozilla, Netflix, PayPal, Uber i Yelp.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara