Trumpova zabrana ne odnosi se na europske državljane

Trumpova zabrana ne odnosi se na europske državljane

Foto: FaH

AMERIČKA privremena zabrana ulaska državljana sedam većinski muslimanski zemalja ne odnose se na europske državljane i u slučajevima kada imaju dvostruko državljavanstvo, od kojih je jedno od tih sedam zemalja, izjavila je u srijedu visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini.

"State Department je jučer pojasnio da građani Europske unije nisu pogođeni zabranom, čak i ako imaju državljanstvo jedne od tih sedam zemalja. Pozdravljamo to pojašnjenje, ali želimo biti jasna: to ne mijenja našu ocjenu američke izvršne uredbe", izjavila je Mogherini u govoru zastupnicima Europskog parlamenta.

"Nitko ne može biti lišen prava zbog mjesta rođenja"


Mogherini je snažno osudila taj potez američkog predsjednika Donalda Trumpa. "Već sam proteklih dana rekla stajalište Europske unije o tome. Nitko ne može biti lišen svojih prava zbog mjesta rođenja, vjere ili etničke pripadnosti", dodala je Mogherini.

Trump je 27. siječnja potpisao izvršnu uredbu kojom se uvodi privremena zabrana na 90 dana  za ulazak u Sjedinjene Države državljanima sedam država - Iraka, Sirije, Sudana, Irana, Somalije, Libije i Jemena. Također se privremeno suspendira na 120 dana provedba programa primanja izbjeglica.

Mogherini je dodala da je uvijek gledala i još uvijek gleda na Sjedinjene Države kao na zemlju u kojoj svatko može uspjeti bez obzira na svoje socijalno, etničko ili kulturno podrijetlo, ali da s druge strane Europa kao dobar prijatelj Sjedinjenih Država mora jasno reći kadgod dođe do neslaganja, pogotovo kada se to odnosi na temeljne vrijednosti. "A mi se sigurno ne slažemo s izvršnom uredbom predsjednika Sjedinjenih Država od 27. siječnja kao što se mnogi u Sjedinjenim Državama ne slažu", rekla je Mogherini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara