Google promijenio strategiju u borbi s pokušajima kineske cenzure

Tekst: S.C.H.
Foto: AFP

GOOGLE je najavio novi pristup i novu strategiju u borbi protiv kineskih vlasti koje pokušavaju cenzurirati pretraživač za korisnike u toj zemlji, prenosi britanski BBC.

Sve donedavno Google je automatski preusmjeravao kineske korisnike na svoj slobodni, odnosno necenzurirani sajt u Hong Kongu kako bi zaobišao poklušaje kineskih vlasti da nadziru i cenzuriraju korištenje Googleovog preetraživača u zemlji. No nakon što je Kina zaprijetila Googleu da će im ukinuti licencu, pokretači pretraživača su odlučili pronaći druge načine za borbu protiv kineskih pokušaja cenzure.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Umjesto dosadašnjeg automatskog preusmjeravanja, kineski će korisnici biti usmjereni na tzv. "landing page", odnosno neku vrstu posredničke stranice preko koje će im biti ostavljena mogućnost da opciju prelaska na sajt u Hong Kongu koriste prema vlastitoj volji. 

Google se nada da će im novi pristup, opcijsko korištenje sajta u Hong Kongu umjesto dosadašnjeg automatskog preusmjeravanja, omogućiti nastavak nesmetanog rada u Kini, no pojedini nezavisni IT stručnjaci smatraju kako za to nema nikakve garancije.

Google je novi pristup kineskim korisnicima objavio samo dan prije nego što će im isteći dosadašnja ICP licenca bez koje ne mogu funkcionirati u Kini. Novi zahtjev za produženje licence već je proslijeđen kineskim vlastima, a Google paralelno uvodi i preusmjeravanje korisnika na posredničku stranicu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara