Goran Marić: Prođe me misao žarka kao magma kad vidim Tuđmanov spomenik

Goran Marić: Prođe me misao žarka kao magma kad vidim Tuđmanov spomenik
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL, Screenshot: Facebook

MINISTAR državne imovine Goran Marić često se koristi pjesničkim figurama i osebujnim stilom u svojim objavama na Facebooku. To posebno dolazi do izražaja u današnjoj posvećenoj, jasno, Tuđmanu i njegovom zagrebačkom spomeniku.

Tuđman je "Megasimbol Hrvatske", piše u Caps Locku na vrhu Marićeve objave.

"Dan nakon otkrivanja spomenika prvom hrvatskom predsjedniku i utemeljitelju samostalne Hrvatske, dolazio sam automobilom iz smjera Novog Zagreba.

Pogled se zaustavi na južnim vratima Zagreba, na dinamičnoj silueti spomenika dr. Franje Tuđmana. Prođe me misao žarka kao magma koju izgovorim gotovo naglas: Zagreb više nije isti grad! Toliko je postala moćnom ova nova razglednica Zagreba: Tuđman u pokretu kao da je upravo krenuo negdje iz južnih krajeva, obišao sve kutke i ušetao iznova u središte Hrvatske u svoju i njezinu novu povijest! Vrijeme je, pa možda i pravi, i zadnji čas, da Zagreb dobije spomenik utemeljitelju samostalne Hrvatske…

Asocijativno je, do dramatičnosti, moćan ovaj novi fakt koji na nekadašnjoj livadi poprima sve atribute povijesnog megasimbola. Upravo, nova Tuđmanova figura Kuzme Kovačića, ovime dopunjuje galeriju s kojom će biti teže zaobilaziti ideju Tuđmanove Hrvatske, njegovu misao. Provoditi tihu ili bilo koju detuđmanizaciju …

Upravo ovaj nedvojbeno drukčiji spomenik utemeljitelja slobodne Hrvatske, uskrsava iznova njegovu državničku, proročku i nezaustavljivu narav. Pokazuje stvarnost koju se ne može sputati, ne može zaustaviti.

Zagreb je dobio ozbiljnost, dobio je povijesni i državotvorni fakt koji će izazivati istinsko uzbuđenje svakog tko u povijesti svoje Domovine vidi i svoju osobnu povijest", piše Marić na Facebooku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara