Gotovina 1993. istraživao seksualno iživljavanje časnika HV-a

GENERAL Ante Gotovine naredio je 1993. istragu te je tadašnji njegov zamjenik u Zadru brigadir Luka Džanko, koji je bio je predsjednik povjerenstva, trebalo ispitati slučaj iživljavanja (ne)časnika nad podčinjenima, ali mu je u jeku istrage naređena obustava.

Novi list saznaje da je kaseta snimljena u jednom zadarskom hotelu u studenome 1993. godine, ali, pukovnik I. L., za kojega Nacional piše da je umirovljeni Ivan Landeka, nije imao ključnu ulogu u organizaciji zlostavljanje vojnika od strane (ne)časnika Hrvatske vojske.

Posve je sigurno da se I. L. okoristio svojim visokim položajem u HV-u, no, kako piše riječki dnevnik, vezivanjem njegovog imena uz aferu htio se prikriti identitet potupno drugih osoba. Među zlostavljačima navodno je bio i jedan drugi pukovnik, čiji bi identitet javnosti bio puno zanimljiviji. Radi o osobi koju je HDZ 1993. poslao za pomoćnika generalu Anti Gotovini.

Danas general-bojnik, Luka Džanko potvrdio je Novom listu da je od Gotovine dobio naredbu da ispita slučaj seksualnog zlostavljanja u HV-u.

"Istraga je krenula svojim tokom – to je radila Služba sigurnosti, od koje sam ja dobivao informacija koliko su mi servirali, ali onda je to odjednom presječeno i zaustavljeno, zabranjeno je da se u to išta više dira, rekao je general Džanko. Potvrdio je da je istina kako je I. L. u cijeloj priči "sporedni igrač“, te istaknuo da žrtve nisu bili bili ročni vojnici, budući ih ih za vrijeme akcije "Maslenica" u Zadru nije bilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U "Latinici" koja će se emitirati u ponedjeljak razgovarat će se o služenju vojnog roka, no sminka orgija, što je posve razumljivo, neće biti objavljena.

Gdje se sada nalazi videokaseta, može se samo nagađati. Na novinarski upit je li  videokaseta možda u njegovu "sefu", genaral Džanko je odgovorio da su ga već zvali i tražili kasetu, jer se priča da je kod njega.

"Ja to zadržavam za sebe"- kratko je odgovorio genaral Džanko.

(Izvor fotografije: Novi list)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara