Gotovina će danas NATO-vim zrakoplovom biti prebačen u Haag

GENERAL Ante Gotovina koji je u srijedu navečer uhićen u hotelu "Bitacora" na Tenerifima danas će iz Madrida biti prebačen u Haag, a o krivnji bi se mogao izjasniti danas ili u ponedjeljak.

Gotovina će iz Španjolske u haški pritvor Sheveningen vjerojatno biti prebačen danas. Kako je jučer izjavio glasnogovornik Suda Jim Landale pojedinosti oko izručenja iz sigurnosnih razloga neće se iznositi.

Prema nekim informacijama, Gotovina bi u Den Haag trebao biti dopremljen tijekom petka posebnim NATO-vim zrakoplovom, koji bi trebao sletjeti u privatnu zračnu luku nizozemske kraljevske obitelji. Tamo će od strane policije biti službeno uhićen i priveden u pritvor u Sheveningenu.

Pred sucima Tribunala o krivnji za zločinje počinjene tijekom operacije Oluja 1995. general Gotovina bi se mogao izjasniti već danas ili u ponedjeljak, izjavila je sinoć ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt.

Zakonska regulativa ostavlja mogućnost haaškim optuženicima rok od mjesec dana da se izjasne o krivnji.

Ivanović: Gotovinu će braniti isti odvjetnički tim

Marin Ivanović, jedan od branitelja tima koji će Gotovinu zastupati pred Haškim sudom i koji je to radio protekle četiri godine, Hini je potvrdio da s generalom nisu još direktno kontaktirali, no imaju potvrdu da želi da ga brani ista odvjetnička ekipa. Ivanović nije želio reći na koji način je odvjetnički tim dobio tu informaciju.

Kazao je da je jedan od članova tog tima, američki odvjetnik Luka Mišetić u kontaktu sa španjolskim odvjetnikom koji u toj zemlji po službenoj dužnosti zastupa Gotovinu. Dodao je da je Mišetić na putu, no nije želio reći da li prema Madridu ili Den Haagu, gdje očekuju njegovo izručenje.

Ivanović je rekao da za sada nema nikakvih novih informacija iz Madrida, gdje je u četvrtak sudac tamošnjeg prvostupanjskog kaznenog suda Gotovini odredio zadržavanje u pritvoru i izručenje Haškom sudu.

Ivanović je Hini rekao da su on i Mišetić akreditirani za zastupanje pred Haškim sudom, a da će, bude li potrebno, i ostali iz Gotovinina odvjetničkog tima zatražiti akreditaciju. Uz njega i Mišetića u tom su timu Marijan Pedišić, Ivo Farčić i Ante Vukorepa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara