Gotovina se krije u Irskoj?

DANAŠNJE izdanje (7. listopada)  Irish Mirrora tvrdi kako se haški optuženik general Ante Gotovina krije u Irskoj, gdje je otputovao u lipnju 2003.

Izvor "blizak hrvatskim sigurnosnim službama" rekao je Irish Mirroru kako vjeruje da je Gotovina otputovao u Belfast, ali ne direktno iz Hrvatske nego iz Londona. Mirror od istog izvora saznaje kako je zadnji pečat u pasošu Ive Pukanića, koji je osobno intervjuirao Gotovinu, onaj britanski.

Mirror dalje piše kako se pod Gotovininim zapovjedništvom borilo nekoliko bivših pripadnika Irske republikanske armije, a spominje se i Irac Tony Cascarino, potomak čelnika IRA-e i bivši britanski komandos, pripadnik Zelenih beretki.

U Hrvatsku je Cascarino, kao jedan od prvih stranih dobrovoljaca koji su se borili na hrvatskoj strani, došao 1991.godine. Poznato je da je s dvojicom ranjenih suboraca izišao iz okruženog Vukovara, a potom je viđen u Vinkovcima. Kako tvrdi Mirror, Cascarino je odabrao hrvatsku stranu u ratu "zbog vlastite savjesti".

Cascarino sada živi predgrađu Dublina, ali je zanijekao pomaganje Gotovini pri bijegu iz Hrvatske u lipnju 2003, kao i navodno poticanje Gotovine da dođe u Irsku.

Mirror dodaje kako je glasnogovornik Cascarina izjavio da se Gotovina ne nalazi u Irskoj.

No, valja napomenuti kako je Irish Mirror tabloid s nakladom od oko 300,000 primjeraka, ali i da je današnji Jutarnji list objavio kako im je neimenovani visoki dužnosnik hrvatske Vlade kazao kako se nad jednim bivšim pripadnikom nekadašnje obavještajne službe provodi kriminalistička obrada, i to zbog "sustavnog plasiranja lažnih informacija haškom tribunalu".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara