Gotovina "voljan prihvatiti kompromisno rješenje"

Gotovina "voljan prihvatiti kompromisno rješenje"

NAKON intervjua s Antom Gotovinom objavljenom u Nacionalu, odbjegli general još jednom se oglasio, i to sa sličnim zahtjevima kao u prvom istupu.

Naime, njegov odvjetnik Luka Mišetić poslao je 5. siječnja predsjedniku Vijeća EU, luksemburškom ministru vanjskih poslova Jeannesu Asselbornu pismo, u kojem stoji kako je "Gotovina voljan prihvatiti kompromisno rješenje svojega slučaja."

Večernji list u posjedu je dotičnog pisma, u kojem kao uvjet za "trenutačnu predaju hrvatskim vlastima" Gotovina traži suđenje pred hrvatskim sudom, a pristaje i da se slučaj vrati Haškom sudu pokaže li se da je hrvatski sud pristran.

Gotovinin odvjetnik u pismu govori o uvjetu kojeg je EU postavila Hrvatskoj pri određivanju 17. ožujka kao datuma početka pregovora o pridruživanju Uniji. 

"Dok EU nastavlja procjenjivati napredak prema rješenju slučaja Gotovina, želim obavijestiti Vas i sve druge ministre vanjskih poslova EU da je general Gotovina voljan prihvatiti kompromisno rješenje svojega slučaja." - stoji u Mišetićevom pismu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovina se, navodi se u pismu, odbijao predati jer nije smatrao da će dobiti pošteno suđenje u Haagi, te želi samo da mu se pruži ista prilika kao i generalima Ademiju i Norcu, čiji su slučajevi dodijeljeni hrvatskom pravosuđu.

Diplomati iz zemalja članica EU u Hrvatskoj nisu željeli komentirati pismo, ali su iz luksemburškog MVP-a potvrdili da su ga primili 5. siječnja i odmah ga proslijedili Haškom sudu "jer on, a ne EU, treba odlučiti o prijedlogu iz pisma".

"Večernji" navodi i kako je Haško tužiteljstvo potvrdilo primitak pisma.

"Tužiteljstvo ne može i neće pregovarati s ljudima koji su u bijegu. Pismo ljudi koji se predstavljaju kao Gotovinini odvjetnici još je jedan pokušaj politizacije slučaja. General Gotovina mora se predati." - citira zagrebački dnevnik glasnogovornicu tužiteljstva Florance Hartmann.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara