Grad Knin skinuo spomen-ploču izbjeglicama Oluje, Inicijativi zaprijetio HČSP

Foto: YIHR

SPOMEN-PLOČA izbjeglicama Oluje, koju je na sjevernom izlazu iz Knina jučer, na Dan pobjede, postavila Inicijativa mladih za ljudska prava, nije izdržala ni 24 sata. Danas je više nema, skinule su je gradske službe, jer Inicijativa za njeno postavljanje nije dobila suglasnost Grada.

Rimac: "Ploča nije dobila dozvolu za postavljanje"

"Ploča je postavljena na javnoj površini bez pribavljanja suglasnosti čime se krše zakoni RH i stoga je nezakonito postavljena ploča uklonjena", napisala je gradonačelnica Josipa Rimac, podsjetivši da je "prije 15 godina Hrvatska vojska oslobodila okupirana područja, uključujući i grad Knin, čime je nad okupiranim područjima uspostavljena hrvatska vlast, primjena Ustava RH i zakona".

Premda su znali da za postavljanje ploče nemaju dozvolu, aktivisti Inicijative nadali su se da je nitko neće dirati "zbog iznimnog značaja priznanja stradavanja civila u akciji Oluja". Od Grada Knina će tražiti povrat ploče, koju će pokloniti udrugama civilnih žrtava Oluje.

Dobili tri tisuće eura za promicanje suočavanja s ratnom prošlošću

Inicijativi su se javili iz Vladinog ureda za Ureda za ljudska prava. Zasmetalo im je, naime, što na ploči piše da je postavljanje potpomogla Vlada RH.

"Tvrde da smo povrijedili ugovor i da smo im trebali kazati što mislimo s pločom, no to nigdje ne piše. Neće nam obustaviti financiranje, ali će ovo tretirati kao nenamjensko trošenje sredstava", kaže koordinator Inicijative Mario Mažić.

Inicijativa je preko javnog natječaja dobila tri tisuće eura za projekt poticanja aktivizma mladih na suočavanje s prošlošću u ratu pogođenim zajednicama. "Nismo prekršili nijednu stavku Ugovora jer same akcije nisu bile opisane u projektnom prijedlogu, niti ugovoru. Samo smo naglasili kako je ploča postavljena sredstvima dobivenima na tom natječaju", pojašnjava Mažić.

"Vi djeco, jugo-četničko-partizanskog šljama..."

Nije, dakako, moglo proći bez prijetnji. Inicijativa je objavila kako će podnijeti kaznenu prijavu protiv tajnika zagrebačkog HČSP-a Ivana Škrleca. Mažiću je napisao sljedeće: "Ovim putem obećavam da ću osobno ili uz pomoć Hrvata prvom prilikom kada budem prolazio kroz Knin srušiti ploču, koju ste postavili vi djeco jugo-četničko-partizanskog šljama. A tebi osobno poručujem. Ne dao ti Bog da te sretnem i prepoznam ikada jer se nećeš dobro provesti." Poruka je potpisana ustaškim pozdravom Za dom spremni.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara