Grad Samobor izgubio spor protiv Mije Crnoje, bivšem ministru ostaje zemlja na kojoj je izgradio baraku

Grad Samobor izgubio spor protiv Mije Crnoje, bivšem ministru ostaje zemlja na kojoj je izgradio baraku

Foto: Hina, Index

GRAD Samobor izgubio je spor koji je pokrenuo protiv bivšeg ministra branitelja Mije Crnoje zbog zemljišta na kojem je ovaj umjesto kuće u kojoj će stanovati izgradio baraku.

> Odvjetnik Crnoje: Nije se mogao nastaniti jer unatoč svim svojim nastojanjima nije uspio izgraditi kuću na zemjištu

Samobor je, tvrdeći da se Crnoja nije držao ugovorenog roka da na tom mjestu izgradi kuću, preko suda tražio raskid ugovora. Nije ga dobio. Kratko su nam to potvrdili i iz Grada Samobora.

"To je nepravomoćna presuda. Tužbeni zahtjev je bio usmjeren na raskid ugovora s Crnojom oko građevinskog zemljišta", kratko nam je rečeno.

"Naš tužbeni zahtjev je odbijen. On je bio usmjeren da je tužitelj Grad Samobor vlasnik građevinskog zemljišta. Međutim, takav tužbeni zahtjev Grada Samobora je u cijelosti odbijen", kažu nam iz Grada Samobora. Spor se, da spomenemo, vodio na Općinskom sudu u Novom Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"U ugovoru je stajala odredba da gradnja kuće mora početi u roku tri godine, ali sud je procijenio da rok gradnje nije bitna stavka ugovora tako da ugovorna strana zadržava pravo da i nakon isteka roka ispuni svoju obvezu", objasnili su nam iz Grada Samobora naglasivši da je riječ o nepravomoćnoj presudi.

Na sudu je trebao svjedočiti i gradonačelnik Samobora Krešo Beljak, ali to nije učinio.

Trebao izgraditi kuću u roku tri godine

Podsjetimo, Mijo Crnoja ostao je upamćen kao ministar s najkraćim stažom u vladi. Bio je ministar branitelja u vladi zaboravljenog Tihomira Oreškovića, ali na toj funkciji zadržao se tek šest dana. Crnoja je izletio iz vlade nakon što je Index otkrio kako je Crnoja prijavio da živi na adresi Gradna 85/G u Samoboru. Na toj adresi je, ubrzo smo ustanovili, bila samo malena baraka sklepana od starih transportnih paleta.

Naknadno se otkrilo da je riječ o zemljištu koje je Crnoji kao ratnom veteranu dodijelio Grad Samobor pod uvjetom da u ugovornom roku na njemu izgradi obiteljsku kuću u svrhu stambenog zbrinjavanja.

Dana 6. listopada 2010. godine ministar branitelja Mijo Crnoja potpisao je izjavu u kojoj se pod materijalnom i kaznenom odgovornošću obvezuje kako će se sa svojom peteročlanom obitelji trajno nastaniti na području grada Samobora. Prema članku 3. ugovora koji je potpisao, Crnoja se obvezao da će u roku tri godine tu napraviti kuću. Članak 4. ugovora propisao je da ako u tom roku ne izgradi kuću Crnoja mora "zemljište bez ili s izgrađenim dijelom građevine vratiti u vlasništvo Grada Samobora, bez bilo kakvog uvjetovanja i plaćanja bilo kakve naknade od strane Grada Samobora".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?