Notre-Dame su gradili sto godina, uništena je u par minuta. Cijeli svijet tuguje

Notre-Dame su gradili sto godina, uništena je u par minuta. Cijeli svijet tuguje
Foto: EPA

STRAŠAN požar zahvatio je danas navečer parišku katedralu Notre-Dame i srušio zvonik najposjećenijeg povijesnog spomenika Europe, što je užasnulo cijelu zemlju.

Gusti dim se uzdiže iz katedrale koju gutaju plamenovi, a te potresne snimke izravno emitiraju francuske TV postaje i društvene mreže.

"Strašan požar", rekla je gradonačelnica Anne Hidalgo dok su se tisuće Parižana okupljale na mostovima Ile de la Cite u središtu Pariza, rastužene uništenjem spomenika upisanog u DNK Pariza i Francuske.

Predsjednik Emmanuel Macron, koji je krenuo na mjesto požara, izrazio je tugu cijelog naroda: "Tužan sam dok gledam kako gori dio nas", napisao je na Twitteru.

Taj požar je vjerojatno povezan s radovima obnove katedrale, rekli su vatrogasci. 

Vatra progutala katedralu

Vatra koja se širi iznimno brzo zahvatila je krovište gotičke katedrale, rekli su vatrogasci. Buknula je oko 18:50 na skelama krovišta, a početkom večeri srušio se toranj visok 93 metra.

Pokrenuta je specijalna akcija da se pokušaju spasiti umjetnička djela, rekao je zamjenik gradonačelnice Emmanuel Gregoire.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron otkazao je svoje planirano obraćanje naciji u ponedjeljak navečer zbog "užasnog požara" koji je zahvatio znamenitu parišku katedralu.

Američki predsjednik Donald Trump je reagirao na Twitteru i naglasio kako je "strašno vidjeti taj požar i treba brzo djelovati".

Njemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da "strašne snimke požara zadaju posljednju bol jer Notre-Dame je simbol Francuske i naše europske kulture".

"Iz minute u minutu pratim požar na pariškom Notre-Dameu. Notre-Dame pripada cijelom čovječanstvu. Ona je inspirirala toliko pisaca, slikara, filozofa, toliko posjetitelja iz svih dijelova svijeta. Koji tužan prizor. Koji užas. Suosjećam s francuskim narodom", kaže se u priopćenju predsjednika Komisije Jean-Claudea Junckera.

I predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk ističe da Notre-Dame pripada cijeloj Europi. "Svi danas suosjećamo s Parizom", poručio je Tusk.

Javio se i Vatikan

Povjerenik Europske komisije za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianides poručuje da je Mehanizam civilne zaštite EU-a spreman pružiti potporu.

"U kontaktu sam s francuskim vlastima. Mehanizam civilne zaštite EU-a spreman je pružiti potporu", poručuje Stylianides i izražava solidarnost s Francuskom i svima pogođenima ovom tragedijom.

Vatikan je izrazio "nevjericu i tugu" zbog požara koji pustoši parišku katedralu, "simbol kršćanstva u Francuskoj i u svijetu", prenosi agencija AFP.

"Naše misli su s francuskim katolicima i stanovnicima Pariza. Molimo se za vatrogasce i sve one koji poduzimaju sve što je u njihovoj moći u toj dramatičnoj situaciji", dodao je glasnogovornik Vatikana u priopćenju.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres objavio je na Twitteru da je "užasnut snimkama požara u pariškoj katedrali, jedinstvenom dragulju svjetske baštine".

Britanska premijerka Theresa May napisala je na Twitteru da su "njezine misli s francuskim narodom i službama koje se bore protiv strašnog požara katedrale Notre-Dame".

"Sve se ruši"

Stotine Parižana i turista užasnute gledaju gusti dim s obližnjih mostova.

Ova katedrala, koja je i marijansko svetište, podignuta je u rang bazilike, i u njoj se svakodnevno služilo pet misa, a nedjeljom sedam. Uz sve svetkovine svake godine je tom katedralom odjekivalo više od 2000 crkvenih obreda.

Nitko nije ozlijeđen u požaru, rekao je državni tajnik u ministarstvu unutarnjih poslova Laurent Nunez.

"Sve se ruši", kazao je policijski časnik.

Simbol Pariza

Katedrala je opisana u klasiku Victora Hugoa "Zvonar crkve Notre-Dame".

"Imam puno prijatelja u inozemstvu i svaki put kad dođu predložim im da posjete Notre-Dame", rekla je svjedokinja Samantha Silva suznih očiju. 

"Posjetila sam katedralu toliko puta, ali više nikada neće biti isto. Ona je istinski simbol Pariza."

"Zapravo je cijelo krovište nestalo. Ne vidim nade za zgradu", rekao je očevidac Jacek Poltorak gledajući požar s balkona na petom katu zgrade udaljene dva bloka od južne fasade srednjovjekovne katedrale, jedne od najposjećenijih znamenitosti u Francuskoj.

Katedrala je bila usred renoviranja, neki dijelovi su bili pod skelama, a brončane skulpture su premještene zbog radova.

Najljepši primjer francuske gotičke arhitekture

Notre-Dame smatra se jednim od najljepših primjera francuske gotičke arhitekture. Njezina je gradnja započeta 1160. godine, a velikim je dijelom završena točno sto godina kasnije. 

Veći dio krova katedrale koji se prostirao na 100 metara progutala je vatra već u prvih sat vremena požara. 

"Unutar katedrale se nalazi mnoštvo umjetničkih djela (...) ovo je istinska tragedija", rekla je novinarima na mjestu događaja gradonačelnica Hidalgo. 

UNESCO je tvitao kako "pomno prati situaciju i podržava Francusku u očuvanju i obnavljanju neprocjenjivog nasljeđa". 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara