Građani ne vjeruju da nas Kosorica i Šuker mogu izvući iz krize

Tekst: J.Š.
Foto: Duje Klarić (Cropix)

PREMIJERKA Jadranka Kosor uživa sve manje povjerenje građana, a što se jasno očituje u apsolutno svim mjesečnim istraživanjima različitih agencija, pa tako ni istraživanje Promocije plus ne pokazuje ništa puno bolje rezultate premijerkine (ne)popularnosti.

Doduše, Kosorica (8,4 posto) se na Crodemoskopu još uvijek kako-tako drži na razini iznad one koju je u ovomjesečnom istraživanju zauzeo šef SDP-a Zoran Milanović (5,1 posto), no valja istaknuti kako joj rejting ima silaznu putanju, dok onaj šefa SDP-a ima lagano uzlaznu putanju.

Kosorica, nadalje, sa 10,6 posto glasova i dalje drži drugo mjesto najnegativnije političarke u Hrvatskoj, a ovaj joj se mjesec pridružio i ministar financija Ivan Šuker. Koliko je izgubio na povjerenju građana najbolje pokazuje razlika u popularnosti od tri postotna boda. Šuker je tako najnegativniji političar za 4,9 posto ispitanika, u odnosu na 1,9 posto u prošlom istraživanju.  

Josipović najpopularniji, Sanader najnegativniji

Predsjednik Ivo Josipović i dalje je najpopularniji političar u zemlji te uživa podršku 46,7 posto ispitanika, a rejting mu iz mjeseca u mjesec raste. Bivši premijer Ivo Sanader i dalje je, pak, najnegativniji političar u zemlji, no sada za "samo" 27,6 posto ispitanika, a što samo dokazuje da se fokus s ozloglašenog Sanadera pomiče na aktualnu premijerku i njezine ministre.

Gospodarska kriza i dalje je najvažnija tema za najveći dio građana (40,2 posto), dok je drugo mjesto (27 posto) top-tema zauzeo Josipovićev posjet BiH te njegov susret s premijerom RS-a Miloradom Dodikom. Treće mjesto (9,1 posto) zauzela je tema gospodarskih mjera koje su se počele provoditi odlukom hrvatske Vlade.

Koalicijska Vlada Jadranke Kosor također bilježi trend pada podrške. U veljači je bila ocijenjena ocjenom 3,42, no otada joj pod utjecajem produbljivanja ekonomske krize, rejting stalno pada te je trenutno ocijenjena mizernom 2,74 ocjenom. Predsjednik je, pak, od građana ocijenjen s ocjenom 3,8.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara