Gradonačelnik Bordeauxa pozvao na prekid prosvjeda

Gradonačelnik Bordeauxa pozvao na prekid prosvjeda
Foto: EPA

ALAIN Juppe, gradonačelnik Bordeauxa, poprišta prosvjeda "žutih prsluka", rekao je da francuski predsjednik Emmanuel Macron mora "konkretno odgovoriti na neka legitimna očekivanja" i održati "odlučan govor" upućen Francuzima, ali istodobno pokazati "razumijevanje i empatiju". 

Juppe ne želi više prosvjeda jer to ''poziva razbijače na akcije''

Juppe je danas prošetao ulicama Bordeauxa koje su najviše stradale u prosvjedima, te kazao da bi "'žuti prsluci' odgovorni za nerede trebali prestati pozivati na prosvjede" jer to znači "pozvati razbijače na daljnje akcije" te "riskirati da se urbana gerila otme kontroli". 

"Ovi neredi trebaju se prekinuti", napisao je Juppe jutros na Twitteru. "Predsjednik Republike treba progovoriti, i to uskoro. Francuskinjama i Francuzima mora uputiti odlučan govor", kazao je novinarima. "Taj govor mora biti snažan i odlučan, no istodobno iz njega trebaju izvirati razumijevanje i empatija jer brojni zahtjevi 'žutih prsluka' zavređuju razmatranje", kazao je Juppe.

Policija je privela 69 osoba

Gradska komunalna služba jutros je imala puno posla nakon jučerašnjih nereda, osobito u glavnoj gradskoj ulici Victora Hugoa, pišu mediji. Prometovanje gradom je otežano, a na semaforima je stalno upaljeno žuto svjetlo. 

Prema podacima gradske prefekture, policija je u Bordeauxu privela 69 osoba, od kojih je 54 zadržano u pritvoru. 31 osoba je ozlijeđena, među njima i šest pripadnika snaga reda. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara