Francuska zbog prosvjeda u subotu zatvara Eiffelov toranj i Louvre

Francuska zbog prosvjeda u subotu zatvara Eiffelov toranj i Louvre
Foto: EPA

FRANCUSKA vlada priznala je da strahuje od "ozbiljnog nasilja" u Parizu u subotu i najavila da će taj dan zatvoriti desetke muzeja, turističkih lokacija i dućana, uključujući Eiffelov toranj i muzej Louvre.

"Ne možemo riskirati kada znamo kolika je prijetnja", rekao je ministar kulture Franck Riester za RTL radio te dodao da su krajnje desni i krajnje lijevi prosvjednici planirali oteti prosvjede "žutih prsluka".

Rekao je da će muzeji Louvre, Orsay, dvije poznate opere i Grand Palais biti među lokacijama koje će biti zatvorene, samo tjedan dana nakon što su prosvjednici uništili dio imovine na Slavoluku pobjede.

Eiffelov toranj također će biti zatvoren u subotu zbog prosvjeda, napomenuli su iz SETE koja održava toranj, naglasivši da ne mogu jamčiti za sigurnost posjetitelja i turista.

Prosvjednici najavili "četvrti čin" prosvjeda

Prosvjednici se na društvenim mrežama pozivaju na "Četvrti čin" - četvrti vikend prosvjeda - a premijer Edouard Philippe je rekao da će prosvjede osiguravati 89.000 policajaca, od kojih 8000 u Parizu, kako se ne bi ponovili prošlotjedni neredi.

Najmanje četiri nogometne utakmice francuske prve lige su otkazane.

Pariška policija zamolila je vlasnike dućana i restorana u okolici Elizejskih poljana i Bastille da zatvore svoje lokale u subotu te su zamolili sve lokalne vlasti da uklone sve s ulica što bi moglo prosvjednicima poslužiti kao projektil.

Francuska vlada također razmatra korištenje vojske, koja je trenutno raspoređena kao dio antiterorističke patrole kako bi osiguravala javnu infrastrukturu.

Iako je vlada najavila da odustaje od povećanja poreza na gorivo u proračunu za iduću godinu, što je bio i povod za često nasilne prosvjede koji već tjednima potresaju Francusku, nezadovoljstvo politikom vlade Eduarda Philippea i predsjednika Emmanuela Macrona se proširilo, a "žuti prsluci" ne odustaju od planiranog prosvjeda u subotu.

Premijer: Policija će upotrijebiti izvanredna sredstva

Prosvjednici optužuju Macrona da zatvara oči pred sve većim troškovima života zbog kojih se sve više Francuza, pogotovo izvan velikih gradova, muči da preživi od prvog do prvog u mjesecu. Uz to, vlada je suspendirala povećanje poreza za šest mjeseci, ali nije potpuno odustala od toga, što prosvjednici vide kao preslabu i zakašnjelu mjeru.

"Francuzi ne žele mrvice, žele cijeli baguette (pecivo)", slikovito se izrazio jedan od organizatora "žutih prsluka" Benjamin Cauchy za AFP, iako je pozdravio ono što je nazvao "prvim korakom" prema "redistribuciji bogatstva u Francuskoj".

Prosvjedi prošle subote i nedjelje prouzročili su milijunsku štetu, s više od 200 zapaljenih automobila, zgrada, kontejnera i drugih objekata, razbijenim izlozima trgovina, iščupanim semaforima i vandaliziranim Slavolukom pobjede. Stotine prosvjednika su uhićene, a deseci policajaca i prosvjednika ozlijeđeni su u sukobima.

Policija je savjetovala trgovinama, restoranima i muzejima u centru Pariza, posebice na Champs-Elysees, da zatvore u subotu, prenosi BBC. Premijer Philippe rekao je Senatu da će, uz čak 65 tisuća policajca koji će biti na dužnosti diljem zemlje, u subotu biti iskorištena "izvanredna sredstva". Philippe je naglasio da je u kontrastu s "ekstremnim nasiljem" u Parizu većina prosvjednika diljem zemlje bila mirna. Vlada tvrdi da su ekstremisti "oteli" prosvjed i izazvali nasilje kakvo nije viđeno godinama.

Francuski ljevičari najavili da će zatražiti glasanje o nepovjerenju vladi

Lokalni mediji pišu da će Philippe u subotu odlučiti hoće li na ulice Pariza poslati oklopljena vozila da uklone barikade koje eventualno budu postavljene, što se nije radilo još od čuvenih prosvjeda 1968. Vlada također navodno razmatra hoće li poslati vojsku da zaštiti nacionalne spomenike, kao što je već vandalizirani Slavoluk pobjede.

A osim prosvjeda, vlada ima još jedan razlog za zabrinutost. Naime, kako javlja francuska televizija BFMTV, ljevičarske parlamentarne stranke, socijalisti i komunisti planiraju idući tjedan zatražiti glasanje o povjerenju vladi.

"Odlučili smo raditi zajedno na tome da podnesemo zahtjev za glasanje o nepovjerenju (vladi) idući ponedjeljak. Idućih dana ćemo pokušati povećati broj potpisnika (zahtjeva). Moramo pokazati da su drugi načini mogući", napisao je na Twitteru glavni tajnik Socijalističke stranke Olivier Faure.

Prosvjedi su se nastavili i danas, kad su učenici izišli na ulice prosvjedujući protiv obrazovne reforme. Više od 140 prosvjednika uhićeno je ispred škole u mjestu Mantes-la-Jolie nakon što su se sukobili s policijom. Učenici su blokirali desetke drugih škola u Parizu, Marseilleu, Nantesu i drugim gradovima.

Učenike prosvjednike razbjesnio je Macronov plan da izmijeni maturalni ispit, koji je u Francuskoj poznat kao bakalaureat. Kritičari reforme boje se da će reforme ograničiti prilike učenicima i produbiti nejednakost, piše BBC.

Prošlog tjedna "žuti prsluci" su objavili 40 zahtjeva vladi, među kojima su minimalna mirovina, opsežne izmjene mirovinskog sustava i smanjenje dobi za mirovinu.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara