Gradonačelnikovi ljudi: Kerumovog kazalištarca ukorila partija zbog srpskog nacionalizma

Gradonačelnikovi ljudi: Kerumovog kazalištarca ukorila partija zbog srpskog nacionalizma

Tekst: Dragan Miljuš
Foto: Duje Klarić (Cropix)

JOŠKO ČELAN, novi član Kerumova Kazališnog vijeća splitskog HNK, svojedobno je dobio partijski ukor zbog pozitivne kritike kontroverzne predstave "Golubnjača" autora Jovana Radulovića, intendanta Narodnog pozorišta u Novom Sadu, koji se može pohvaliti i karijerom ministra kulture Republike Srpske Krajine. 

Manifest barikada, predznak stvari koje će doći

"Golubnjača" je napisana početkom 80-ih. U središte zbivanja stavlja dramu koja se tijekom Drugog svjetskog rata odigrala u Radulovićevu rodnom selu Polača i susjednom katoličkom Kijevu. Golubnjača je jama u koju su ustaše trpali zaklane Srbe. Pripovijetka o stradanju Srba postala je manifest barikada, predznak stvari koje će doći. Pohvalivši predstavu, Čelan je došao na udar partijske kritike. Zbog srpskog nacionalizma!

Pitali smo Čelana kako se našao u Kazališnom vijeću. "Ne znam, valjda me netko preporučio. Pa ja sam vam cijeli život u teatru", bio je isprva dobro raspoložen Čelan. Rapoloženje je naglo splasnulo kad smo ga pitali za partijski ukor i spornu "Golubnjaču".

"Borio sam se za slobodu riječi..."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Složena je to priča. Sve sam ja to opisao u svojoj knjizi "Spomenik izdaji". Mogu vam reći na kojoj je to stranici...", počeo je okolišati Čelan. "Ma slušajte, mene su kao filmskog kritičara poslali da pogledam tu predstavu. Ja sam i pripovijetku pročitao. Uletio sam u to, nisam znao za raspoloženje unutar tih krugova... Napisao sam tako jer sam se borio za slobodu riječi", ustvrdio je Čelan, odmah potom kazavši da nam je previše rekao i da zapravo nije trebao ništa reći.

"Pa borili ste se za slobodu riječi. U čemu je sad problem?", pokušali smo odobrovoljiti novog Kerumova čovjeka u Kazališnom vijeću. 

"Odakle moj broj mobitela, pa i to je već sumnjivo"

"Imam ja podosta iskustva s takvima s vaše strane", proradila je paranoja. "Uostalom, odakle vam i moj broj? Samo je to već dovoljno sumnjivo", sjetio se Čelan i poklopio slušalicu. Još se požalio kako to da nitko nije imao ništa protiv redatelja predstave Dejana Mijača, koji je u Zagrebu dočekan ovacijama. "Njemu 'Golubnjaču' nitko nije spominjao", izjadao se Čelan.

Što reći? Ima pravo Kerum kad kaže da nije od struke za kazalište, ali dobro je što ima provjerenu ekipu stručnjaka koja se brine da sve štima. Uključujući i Čelana, koji se 90-ih prometnuo u velikog borca protiv autonomaša i Jugoslavena. Dotad mu nisu smetali.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara