GRADSKI VIJEĆNICI ANCONE U POSJETU SPLITU

Izaslanstvo Ancone, grada prijatelja Splita, boravi u Splitu u dvodnevnome uzvratnom posjetu na poziv gradskih vijećnika, koji su u tom talijanskom gradu bili u studenome prošle godine. L

Predstavnici gradskih vijeća Splita i Ancone na čelu s gradonačelnicima Slobodanom Berošem i Fabiom Sturanijem održali su zajedničku sjednicu u prostorijama splitske Županijske komore radi, kako je istaknuto, razvijanja prijateljstva dvaju gradova koje je počelo godine 1970.

Gradonačelnik Beroš upoznao je goste na slajdovima sa znamenitostima Splita, ističući pritom povijest toga grada i njegov današnji razvitak. Tom je prigodom rekao kako je Split jedini grad u Europi gdje se gosti mogu kupati na prekrasnoj plaži udaljenoj samo 500-tinjak metara od gradskog središta, na Bačvicama, gdje je more iznimno čisto.

Gradonačelnik Ancone Fabio Sturani govorio je o urbanističkom razvoju toga grada ističući, kao i Beroš, probleme vezane uz zaštitu mora i okoliša.

Split i Ancona duže surađuju u sklopu Foruma jadransko-jonskih gradova, u kojemu ta dva grada imaju ključnu ulogu. Upravo su Split i Ancona 5. veljače ove godine osnovali Jadransko-jonsku komoru, a ostali gradovi pridružit će joj se u svibnju, na sastanku u Grčkoj, rekla je predsjednica splitske Županijske komore Jadranka Radovanić.

Gradski vijećnici raspravljali su i o urbanističkoj budućnosti dvaju gradova, njihovu okolišu i sigurnosti na moru, zatim o suradnji dviju pomorskih luka i suradnji u brodogradnji, te o partnerstvu škola i potpori nejakima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi bolje povezanosti, osnovali su tri radna povjerenstva - za kulturnu suradnju, razmjenu mladeži i prijateljstvo među školama, te za poboljšanje odnosa sportskih udruga.

Osobito su važnom ocijenili povezanost Splita i Ancone i njihovih luka, to jest što između tih dvaju gradova već duže vrijeme dva puta na dan plovi trajekt koji prevozi putnike i robu.

Gradski vijećnici su istaknuli kako bi željeli da što prije završi rat u Iraku, te da se međunarodni sporovi ponovno rješavaju na razini Ujedinjenih naroda i uz jaču i djelotvorniju ulogu Europske zajednice. Dodali su da žele ozbiljniji angažman međunarodnih tijela kako bi se na Bliskom istoku Izraelcima i Palestincima omogućio suživot s jednakim pravima, te da Jadransko i Sredozemno more postanu morima mira.

Izaslanstvo Ancone sutra će razgledati kulturne znamenitosti Splita, a domaćini su organizirali i izlet u Dalmatinsku zagoru kako bi gostima pokazali prirodne ljepote Dalmacije.

(Hina) žviš sp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara