Grčka od NATO-a traži pojačane ophodnje u Egejskom moru

Grčka od NATO-a traži pojačane ophodnje u Egejskom moru
Ilustracija: EPA

GRČKI premijer Kyriakos Mitsotakis zatražio je danas od NATO-a da pojača ophodnje u Egejskom moru nakon prijetnje turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da će u Europu pustiti više od tri milijuna migranata.

Glavni tajnik NATO-a obećao više brodova

Mitsotakis, koji je u Ateni netom bio završio razgovor s NATO-ovim glavnim tajnikom Jensom Stoltenbergom, rekao je novinarima da će na sljedećem sastanku Sjevernoatlantskog saveza na vrhu, koji se u prosincu održava u Londonu, zatražiti "od potonjeg i od zemalja članica da pojačaju prisutnost u Egejskom moru s više brodova".

Zauzeo se za "proširenje NATO-ove misije na jugu Egejskog mora kako bi se pokrio golem prostor kojim ide morska granica naše zemlje".

Glavni tajnik NATO-a, koji je bio u njegovu društvu, obećao je da će i ubuduće tražiti od zemalja članica da "osiguraju više brodova", ali je dodao da su NATO-ove ophodnje ovlaštene za "slanje informacija, a ne za zaustavljanje brodova" s migrantima.

"Svaka promjena tog mandata zahtijeva konsenzus svih zemalja članica saveza, među kojima je i Turska", dodao je Stoltenberg.

"Grčka je na crti bojišnice"

Grčka je zabrinuta zbog prijetnje turskog predsjednika da će u Europu "poslati 3,6 milijuna migranata", kao odgovor na europsku kritiku zbog turske ofenzive koja je u tijeku na sjeveroistoku Sirije.

Pritisak na Grčku neprestano raste - prvi put nakon ugovora koji su EU i Turska potpisali u ožujku 2016. ta je zemlja opet postala glavno mjesto za ulazak migranata u Europu, pošto je u rujnu zabilježeno više od 10.000 dolazaka.

Grčka na svom teritoriju ima 70.000 migranata, od kojih se gotovo 30.000 nalazi na pet otoka u Egejskom moru blizu Turske.

"Grčka je na crti bojišnice. Imamo još posla", priznao je Stoltenberg. No istaknuo je da je broj dolazaka migranata u padu nakon ugovora EU-a i Ankare.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara